Прес-центр13 жовтня 2020, 11:10

Сергій Гайдай обговорив з послом Королівства Норвегія гуманітарну ситуацію на Луганщині

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Норвегія в Україні Еріком Сведалом.

У вітальному слові очільник області подякував за той великий внесок, який надає норвезький уряд для відновлення та розбудови регіону. У свою чергу посол Норвегії відзначив, що першочерговим завданням для нього є аналіз реального гуманітарного стану області. Саме тому під час дводенного перебування на Луганщині, він відвідав низку об’єктів, які фінансуються за рахунок уряду Норвегії. Крім того, дипломат відвідав КПВВ «Станиця Луганська», де на власні очі побачив наслідки масштабної пожежі, яка вирувала на Луганщині, а також поспілкувався з місцевими жителями.

Ерік Сведал поцікавився у Сергія Гайдая про найактуальніші проблемні області, а саме: допомогу жителям, що проживають поблизу лінії зіткнення, жертвам пожежі в регіоні та розповсюдження COVID-19.

Очільник Луганщини розповів про те, що для надання допомоги людям, які є жертвами бойових дій, завдяки віце-прем'єр-міністру— міністру з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексію Резнікову, поновлено програму компенсації за зруйноване житло. Цьогоріч для цих потреб виділено 22 млн грн, а вже наступного року планується виділити у п’ять разів більше. Сергій Гайдай розповів, що для допомоги постраждалим внаслідок пожежі, працює чіткий механізм компенсації – збір документів на зруйновану власність на місцях та подальше подання переліку об’єктів до Уряду. А Кабмін вже перерахує кошти з резервного фонду для компенсації постраждалим. Також з обласного бюджету надається одноразова грошова допомога кожному члену родини постраждалих у розмірі 20 тис. грн.

Сергій Гайдай відзначив, що у якості благодійної допомоги співробітники Луганської ОДА, Сєвєродонецької ВЦА та декількох підприємств перерахували одноденну зарплату для потреб родин з незахищених верств населення. Очікується, що сума цих пожертв становитиме близько 2-3 млн грн.

Щодо боротьби з COVID-19 голова ОДА відзначив, що завдяки жорстким карантинним заходам на початку пандемії, Луганщині вдавалось зберегти сприятливу епідемічну ситуацію. Проте з впровадженням кольорового зонування, область опинилась у «зеленій зоні», де обмеження були зняті. Після цього кількість заражень коронавірусом істотно збільшилась. Втім час, який отримала місцева влада, був використаний з користю: були закуплені апарати ШВЛ, засоби індивідуального захисту, кисневі концентратори.