Прес-центр8 лютого 2021, 12:02

Сергій Гайдай: під час протидії COVID-19 ми вирішуємо проблеми, що існували в системі охорони здоров’я десятиріччями. Це позиція Президента

Про це голова обласної державної адміністрації Сергій Гайдай зазначив, коментуючи події Всеукраїнського форуму «Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді» за участі Президента України Володимира Зеленського.

До заходу очільник Луганщини Сергій Гайдай та його заступниця Катерина Безгинська долучилися в онлайн форматі.

«Те, що Луганщина є одним із лідерів щодо протидії коронавірусу в країні, не є випадковістю. Із початку пандемії в області організували масштабні заходи за цим напрямом. Так, ми першими ввели карантинні обмеження, що не було популярним кроком, але пізніше усі інші обрали саме цей шлях. Та ми встигли виграти час. Крім того, ми змогли своєчасно відкрити лабораторію, яка опрацьовує ПЛР-дослідження. На той час таких установ в країні було усього вісім. Це дозволило набагато швидше робити аналізи і відстежувати ймовірні контакти, тобто максимально призупинити поширення інфекції», – зауважив Сергій Гайдай.

Голова облдержадміністрації додав, що коли в країні постало питання нестачі медичного кисню, в Сєвєродонецьку на місцевому підприємстві «Азот» за декілька днів відновили виробництво цього продукту. Завдяки цьому повністю закриті потреби лікарень Луганщини, кисень запропоновано іншим регіонам країни.

«Та й сьогодні, коли показники захворюваності пішли на спад, ми не послаблюємо існуючі обмеження, відповідні служби суворо контролюють безпечну роботу ринків, закладів торгівлі, громадського транспорту. До початку вакцинації вкрай важливо втримати існуючу ситуацію», – наголосив Сергій Гайдай.

Як підкреслив, Володимир Зеленський, відкриваючи форум, у питанні протидії пандемії коронавірусної хвороби COVID-19 Україні є чим пишатися, адже, попри серйозні проблеми в системі охорони здоров’я, вдалося зменшити кількість випадків захворювання та підвищити виплати медичним працівникам.

«Бо якщо говорити відверто – той стан медичної системи, яку ми отримали у спадок, за логікою речей не залишав жодних шансів, щоб уникнути колапсу й катастрофи», – зазначив Глава держави.

За словами Володимира Зеленського, була зруйнована система лабораторій та вертикаль державних санітарних лікарів.

Президент наголосив, що результати, яких у складних обставинах і за короткий час вдалося досягти, доводять правильність та ефективність дій, які були розпочаті з першого дня протидії коронавірусу.

«Обмеження, що діяли в січні, були досить, я вважаю, ліберальними, якщо порівнювати з форматами локдауну в Німеччині, Британії, Франції та інших країнах», – зауважив Володимир Зеленський.

Президент наголосив, що люди, які через карантин були змушені призупинити роботу, одержали економічну підтримку.

«Більш ніж півмільйона українців отримали пряму допомогу від держави на суму вісім тисяч гривень. І це лише один з багатьох інструментів державної підтримки громадян і бізнесу», – сказав він.

Луганську область на форумі в Києві представляє медичний директор КНП «Луганська обласна клінічна лікарня» Борис Загідько.