Прес-центр18 лютого 2020, 17:02

Сергій Гайдай підтримав проєкт неонатального скринінгу BABY SCREEN

Днями голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай відвідав офіс клініко-діагностичного центру «Фармбіотест» у місті Рубіжне, відомого своїми інноваційними розробками далеко за межами Луганщини.

Зокрема, очільнику області презентували проєкт розширеного скринінгу для новонароджених на 31 спадкове захворювання BABY SCREEN.

КДЦ «Фармбіотест» реалізує його у партнерстві з Інститутом педіатрії, акушерства та гінекології імені академіка О.М. Лук’янової Національної академії медичних наук України, Асоціацією неонатологів України та національним поштовим оператором «Укрпошта».

Практичні аспекти впровадження в області BABY SCREEN Сергій Гайдай обговорив з фундатором проєкту Володимиром Тимком.

«Пишаємось, що саме наш регіон став пілотним по розширеному скринінгу. Безумовно, обласна влада всебічно сприятиме цьому надважливому проєкту, який врятує життя та здоров’я тисячам малюків. Наразі триває пошук оптимальних шляхів для реалізації наших планів. Адже, BABY SCREEN досить коштовний проєкт. Наприклад, для обстеження усіх новонароджених в області щорічно необхідно понад 10 мільйонів гривень», – наголосив голова Луганської облдержадміністрації.

Довідково:

BABY SCREEN – процедура розширеного неонатального скринінгу новонароджених, що дозволяє виявити спадкові захворювання обміну речовин у малюків у перші дні життя, до появи клінічних ознак та своєчасно розпочати лікування, попередивши негативні наслідки для дитини. До сьогодні дослідження можна було зробити тільки за межами України і це потребувало чимало часу на обробку результатів, однак саме час є вирішальним в успішному лікуванні малюків. Відтепер, завдяки компанії «Фармбіотест» провідні світові технології доступні кожному українцю. За даними офіційної статистики, середньоєвропейський показник смертності немовлят складає 3-4 дитини на тисячу новонароджених. В Україні цей показник майже вдвічі більший – 7,18. На Донбасі ситуація ще складніша: 8,64 – у Луганській області та 8,69 – у Донецькій. Саме тому медична допомога новонародженим, у тому числі, метаболічний скринінг, визначена пріоритетним напрямком розвитку системи охорони здоров’я в Україні.