Прес-центр19 березня 2021, 14:03

Сергій Гайдай: понад 4000 щеплень – вакцинація жителів Луганщини відбувається швидкими темпами

А це більше 50 відсотків осіб, які потрапили до І черги вакцинальної кампанії.

Про це розповів голова обласної державної адміністрації Сергій Гайдай, коментуючи перебіг процедури щеплення проти COVID-19.

«Якщо бути точним, то на сьогодні в області щеплено вже 4030 осіб. Із них – 450 за останню добу. Луганщина – один з лідерів із вакцинації серед регіонів країни. Що важливо – за загальними показниками, а не за відношенням щеплень до кількісті населення. Вакцинація жителів Луганщини відбувається швидким темпами», – наголосив Сергій Гайдай.

Він також додав, що в Україні поступово збільшується кількість бригад і облаштовуються додаткові пункти щеплення.

«Протягом першого етапу щеплення зроблять 6 600 жителям області, під час другого – ще 19 900. При наявності залишкових доз першочергово вакцинуватимуть пріоритетні групи ризику з наступного етапу. Тобто, процес не призупинятиметься. Кожен із нас бачить, що в Україні розпочалася чергова хвиля коронавірусу. І нам важливо якомога швидше захистити медиків, працівників соціальної сфери і, особливо літніх людей», – підкреслив очільник Луганщини.

Необхідно вакцинуватися і тим, хто вже перехворів. Бо надійних даних про те, скільки тримається імунітет після перенесеного коронавірусу, немає. Вакцина не може спричинити захворювання.

Щеплення від COVID-19 – безоплатне і добровільне. Крім людей, які потрапили до перших черг вакцинації, до листа очікування вже записалися майже 300 тисяч осіб.

Також слід зазначити, що більшість вакцин, зокрема і АstraZeneca, потребує дводозного введення. Важливо, що два дні тому  Оперативний штаб Міністерства охорони здоров'я України з вакцинокерованих інфекцій схвалив рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики: із чотирьох до дванадцяти тижнів збільшено інтервал між введенням першої та другої доз вакцини Covishield/AstraZeneca.

Нагадаємо, що Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала і надалі вакцинувати проти COVID-19 препаратом АstraZeneca, використання якого нещодавно призупинило декілька країн, бо переваги AstraZeneca перевищують потенційні ризики.