Прес-центр22 липня 2021, 15:07

Сергій Гайдай попередив про посилення відповідальності на автомобільних дорогах загального користування та вулицях населених пунктів області

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай провів нараду з питань збереження автомобільних доріг загального користування та вулиць населених пунктів області за участі керівництва балансоутримувачів доріг, райдержадміністрацій, Укртрансбезпеки, правоохоронних органів, лісомисливського господарства, вантажовідправників та вантажоперевізників сільськогосподарської продукції, будівельних матеріалів, деревини тощо.

У березні минулого року по всій Україні стартувала ініційована Президентом України Володимиром Зеленським Національна програма «Велике будівництво», якою передбачено будівництво 6500 км автомобільних доріг загального користування.

Однак, разом із будівництвом, спостерігаються негативні тенденції, пов’язані з руйнуванням щойно відремонтованих доріг через байдуже ставлення окремих перевізників сільськогосподарської продукції, будівельних матеріалів, деревини тощо.

«Звертаю увагу, що безпрецедентна ситуація, пов’язана із необхідністю збереження автомобільних доріг, потребує негайної координації спільних зусиль, як правоохоронних і контролюючих органів, так і суб’єктів господарювання, що використовують автомобільні дороги у своїй діяльності», – наголосив Сергій Гайдай.

Державне агентство автомобільних доріг України, керуючись вимогами Законів України «Про дорожній рух», «Про автомобільні дороги» та постанови Кабінету Міністрів України від 27.06.2007№ 879 «Про заходи щодо збереження автомобільних доріг загального користування» з метою запобігання руйнуванню асфальтобетонного покриття доріг при температурних показниках повітря вище +28˚С, з 1 червня в денну пору доби ввело обмеження та заборону руху автомобільними дорогами загального користування державного значення великовагових транспортних засобів фактичною масою понад 24 тонни і навантаженням на вісь більш ніж 7 тонн.

Технічні характеристики конструктиву автомобільних доріг місцевого значення не передбачають витримувати такі великі навантаження, тому відповідно до ПДР України, рух транспортних засобів фактичною масою понад 24 тонни і навантаженням на вісь більш ніж 7 тонн дорогами загального користування місцевого значення заборонено не зважаючи на температурні показники.

«Збереження автомобільних доріг та запобігання їх руйнуванню є невід’ємною частиною життєдіяльності кожного хто їх будує, експлуатує чи користується, особливо коли сьогодні ці дороги відбудовуються та ремонтуються завдяки ініціативі Президента України Володимира Зеленського. Тому закликаю всіх причетних до вжиття дієвих заходів на виконання нашої загальної справи щодо збереження автомобільних доріг та запобіганню їх руйнування у подальшому», – звернувся до учасників наради директор Департаменту розвитку, утримання мережі автомобільних доріг області, промисловості та транспорту облдержадміністрації Андрій Чумак.

Нагадуємо про сезонні обмеження руху великовагових транспортних засобів  у денну пору, а також заборону руху окремими категоріями транспорту дорогами місцевого значення.

Кого стосується заборона? За яких умов обмежується рух?

З 1 червня 2021 року  на дорогах Луганщини діють обмеження руху великовагового транспорту загальною вагою понад 24 тонни і навантаженням на вісь більш 7 тонн, при температурі повітря більше   +28 0С.
Рух транспортних засобів фактичною масою понад 24 тонни і навантаженням на вісь більш ніж 7 тонн дорогами загального користування місцевого значення заборонений.

Для чого вводяться обмеження руху?

Обмеження введені з метою збереження дорожнього покриття, особливо у період спекотної погоди.

На підставі чого? Нормативна база

Обмеження руху великогабаритних транспортних засобів введені згідно законодавства України.

Для кого робимо виняток?

Вантажівок, що здійснюють перевезення небезпечних, швидкопсувних вантажів, живих тварин і птиці, а також перевезення, пов’язані із запобіганням або ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій.

Що робити водіям?

Перечекати спекотний період можна на майданчиках для тимчасової стоянки транспортних засобів в смугах відведення автомобільних доріг та біля об’єктів дорожнього сервісу.
Заздалегідь розраховувати маршрут руху в об’їзд автодоріг загального користування місцевого значення.

Відшукати місце відстою вздовж державних доріг можна за вказівниками або скористатися Google мапою: https://bit.ly/3tW0aKP