Прес-центр28 квітня 2021, 11:04

Сергій Гайдай: річний тариф на споживання газу захистить людей від сезонних підвищень цін

Як відомо, 25 квітня всі постачальники оголосити ціну на газ для населення. Це річна, тобто фіксована, ціна, яка до кінця опалювального сезону 2021-2022 років не змінюватиметься.

«Усі ми пам’ятаємо, як минулоріч до сезонного підвищення цін на газ додалися дії окремих газзбутів, які поставили споживачам величезну націнку. Це викликало обурення людей цінами на газ та змусило Уряд втрутитися в ситуацію – запровадити верхню межу в 6,99 гривень. Однак після завершення дії цього обмеження ціни знов почали підійматися», – зауважив голова облдержадміністрації Сергій Гайдай.

Він наголосив, що перед завершенням поточного опалювального сезону перед владою знову постало питання, як захистити людей від сезонних стрибків ціни на природній газ.

«Уряд використав позитивний досвід «Нафтогазу», тобто уведення річного тарифу. Тож, з 1 травня всі споживачі природного газу отримають річний, а не, як було раніше, місячний тариф на газ. Упевнений, річна ціна забезпечить населенню страховку від сезонних стрибків, які були минулого року. Компанії не зможуть її підвищувати», – зазначив очільник Луганщини.

Слід зазначити, що фіксована ціна державного «Нафтогазу» є найкращою пропозицією на ринку – 7,96 грн/куб. м з ПДВ, без вартості розподілу. Споживачі можуть перейти на «місячний» тариф, але він буде дорожчий і зараз, і взимку.

Важливо, що рішення про запровадження річного тарифу «за замовчуванням» дозволить зафіксувати ціни для споживача навіть, якщо наступного опалювального сезону ринкова ціна на газ різко підвищуватиметься.