Прес-центр27 серпня 2022, 08:08

Сергій Гайдай: росія посилила вогневий вплив, але оперативні успіхи на фронті в неї відсутні, людям на окупованих територіях житло ніхто не відновлює – осінь вони зустрічають без вікон

Про це Сергій Гайдай, начальник обласної військової адміністрації, заявив сьогодні зранку, 27 серпня.

«За останню ніч ворог завдав 23 артилерійських обстрілів, зокрема, застосовував реактивні системи залпового вогню. Здійснив три танкових наступи, завдав чотирьох ракетних ударів. Втім, обмежені тактичні досягнення, коли вони в окупантів трапляються, вони не в змозі перетворити в оперативні успіхи – місяцями завмирають на зайнятих позиціях, а подекуди відходять на попередні», – повідомив Сергій Гайдай.

Атаки росіян відбиті від шістьох населених пунктів, розташованих на межі Луганщини і Донеччини.

В районах ще шістьох міст і сіл працювала авіація окупанта.

Очільник Луганщини зазначив, що в окупованих містах регіону не ведеться ніякої підготовки до опалювального сезону.

«Звісно, що ніхто не перевіряє вцілілі і не відновлює зруйновані теплотраси. Не відремонтовані котельні. Окупаційна влада не готова навіть провести опресування системи опалення, не кажучи вже про повноцінну роботу циклу», – каже Сергій Гайдай.

Більш того, людям важко буде втримати в своїх оселях температуру, вищу за нуль. Бо в тисячах квартир вікна і стіни залишаються розбитими й досі.

«Деяким містянам пощастило і вони після черг у декілька тижнів отримали у якості компенсації будівельні матеріали, але хто їм відновить прогалину в капітальній стіні? Скільки витримають вікна, зашиті деревом чи фанерою? У Рубіжному окупаційна влада відверто каже людям, що за проєктом в них вікна в багатоповерхівках – із дерев’яними рамами, тому тільки вони підлягають відновленню. У переважної більшості встановлені сучасні склопакети – їх замінюють тільки за власний кошт. Це реалії «руського миру» за п’ять днів до осені, коли температура повітря почне стрімко падати», – додав Сергій Гайдай.