Прес-центр8 травня 2021, 17:05

Сергій Гайдай розповів послам країн «Великої сімки» та ЄС про перспективи розвитку Луганської області

У рамках робочої поїздки до Луганської області Президента України Володимира Зеленського та послів країн «Великої сімки» та ЄС, очільник Луганщини Сергій Гайдай ознайомив представників «G7» із загальною ситуацією у регіоні та відповів на їх запитання.

«Хочу подякувати за дві головні речі для України та Луганщини, зокрема. По-перше, за увагу до подій в Україні: адже ми чітко розуміємо, що в нас є партнери і друзі. І у нашій боротьбі з російською агресією ми не самотні. По-друге, за допомогу, яку надають ваші країни», - звернувся Сергій Гайдай до високоповажних гостей. Та відзначив, що багато об’єктів у Луганській області відремонтовані за підтримки Уряду Японії, мобільні ЦНАПи – за підтримки Канади, наразі розпочався проєкт модернізації Попаснянського водоканалу, у який 75 млн євро інвестує Французька Республіка. Він наголосив, що в умовах тотальної російської пропаганди на тимчасово непідконтрольних територіях та масштабної інформаційної війни, інфраструктурні зміни, які люди бачать на власні очі, найкраще працюють на протидію російській дезінформації.

«Ми розбудовуємо Луганщину! І це вже видно неозброєним оком», - акцентував Сергій Гайдай.

Перші запитання, які поставила голові облдержадміністрації Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Міранда Сіммонс, стосувались протидії пандемії COVID-19 та проходження вакцинації у Луганській області. На що Сергій Гайдай розповів про жорсткі карантинні обмеження на початку «першої хвилі» захворюваності, які надали можливість утримати ситуацію під контролем та забезпечити опорні лікарні апаратами ШВЛ, кисневими концентраторами та усіма необхідними засобами захисту та лікування, а також повідомив, що наразі в області наявні усі три вакцини – CoviShield, AstraZeneca і Pfizer. Відповідно до графіку проводиться вакцинація.

Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Лариса Галадза поцікавилась можливістю проведення виборів у громадах, де наразі введені військово-цивільні адміністрації. Сергій Гайдай на прикладі Лисичанська пояснив доцільність створення ВЦА.

«Статус голови ВЦА надає можливість швидкого прийняття рішень, що важливо в умовах війни. Ми готові провести вибори, як тільки стабілізується ситуація на фронті. До речі, зловживають темою виборів партії, які розуміють свій програш», - наголосив він.

Відповідаючи послу Японії в Україні Такаші Кураі щодо зайнятості населення, Сергій Гайдай  зазначив, що великого безробіття в області немає, але й нових робочих місць  не вистачає. Проте, з метою пожвавлення економіки та стимулювання розвитку бізнесу у регіоні,  ініційовано створення  вільних економічних зон на підконтрольних територіях Луганської та Донецької областей.

У цьому контексті тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін поцікавилась, які саме сектори  економіки будуть в пріоритеті. Сергій Гайдай відповів, що перш за все, розраховує на активний розвиток агропромислового комплексу, зокрема, переробки продукції сільського господарства, та акцентував, що Сєвєродонецьк – це місто хіміків. «А також «українські IT-фахівці дуже непогані», - пожартував очільник області.