Прес-центр11 листопада 2019, 14:11

Сергій Гайдай: розвивати виробництво та «вкладати» в Луганщину можна вже сьогодні

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай сьогодні, 11 листопада, перебуває з робочою поїздкою в Троїцькому районі.

Там він відвідав місцеві сільгосппідприємства. Зокрема, цього дня відбулося відкриття пункту прийому і первинної переробки молока приватного сільськогосподарського підприємства «Агрофірма Привілля». За проєктом потужність переробки складає 6 тонн молочної сировини за зміну. На пункті працюватимуть 15 осіб. Власні капіталовкладення на будівництво та оснащення пункту склали 21 млн гривень. Із державного бюджету компенсовано 4 млн гривень.

Також голова облдержадміністрації ознайомився з виробничою діяльністю ТОВ «Агро Кепітал Груп ЛТД» та м'ясоцеху ПСП «АФ Привілля».

«Враження позитивне: я побачив повністю завершений цикл виробництва. Це яскравий приклад того, що  розвивати виробництво  та «вкладати» у Луганщину можна вже сьогодні. В мене вже  підтверджена зустріч із Прем'єр-міністром Чехії щодо залучення інвестицій у наш регіон. Я думаю, попереду у нас широке співробітництво», – зазначив Сергій Гайдай.

Слід зауважити, що реконструкцію м’ясопереробного підприємства завершено у 2018 році. Загальна вартість інвестиційного проекту склала 10 млн гривень, з яких 3,1 млн гривень надійшли у якості гранту за проєктом USAID «Програма підтримки аграрного і сільського розвитку».

Це дозволило збільшити пропускну спроможність забійного цеху з можливістю, у перспективі, надавати послуги населенню по забою свійських тварин, збільшити асортименту продукції та вийти на заявлену потужність переробки 1 тонни на добу. Сьогодні на підприємстві працює 20 осіб. Загалом на підприємстві – 270. Вони займаються вирощуванням зернових та технічних культур, молочним скотарством, свинарством, вівчарством, садівництвом, переробкою м’яса, виготовленням м’ясних продуктів, тепличним господарством.

«Я випускаю тільки якісну продукцію, у якій 70 % м'яса, тому вона не може бути дешевою. Коли я звернувся до торговельних мереж, мені сказали: ковбаса має бути «красною», але такий колір дають нітрати, а я людей труїти не буду. До того ж великі мережі закладають до 30 % «витрат на менеджмент». За таких умов мої вироби буде неконкурентоспроможною!» – поділився проблемами власник ПСП «АФ Привілля» Дмитро Оденчук з очільником області.

У відповідь голова облдержадміністрації порекомендував створити свою «крафтову» мережу, а також пообіцяв підтримати нове підприємство:

«Продукція дуже смачна та якісна, тому виробник може брати участь у тендерах на постачання харчів до навчальних закладів області».

ТОВ «Агро Кепітал Груп ЛТД» є одним з лідерів Луганщини з виробництва сирої соняшникової олії. Виробнича потужність становить 500 т/добу. Завод включає в себе сучасні олійно-пресовий та олійно-екстракційний цехи, цех грануляції. Вони оснащені новітнім обладнанням. У випуску і зберіганні високоякісної продукції задіяні близько 150 осіб.