Прес-центр19 червня 2022, 10:06

Сергій Гайдай: сьогодні ми б вітали зі святом фермерів…

Саме селяни з 2014 року, коли війна прийшла на Луганщину, тримали на своїх плечах економіку та продовольчу безпеку нашого регіону.

Агропромисловий комплекс області – це 1152 сільськогосподарських підприємства, з яких 855 – невеликі фермерські господарства.

Щороку вони виробляли понад мільйон тонн зерна, 600 тисяч тонн соняшника, три тисячі тонн м’яса, майже 20 тисяч тонн молока та 24 мільйони штук яєць.

За два останні роки держава вклала у розвиток аграрного бізнесу Луганської області 320 мільйонів гривень капітальних інвестицій. 

За ці кошти було побудовано надсучасний елеватор із власною залізничною колією у  Рубіжному, де одночасно зберігалось 30 тисяч тонн зерна. Був запущений перший в області міні-завод із переробки молока замкнутого циклу. Три підприємства почали розвивати племінну справу. І це тільки найбільш потужні проєкти!

«Асвабадітєлі» підірвали цей елеватор, захопили майно більшості агропідприємств та крадуть наше зерно.

Для переправлення до росії 650 тонн зерна зі Старобільська навіть залізницю швидкоруч зорганізували.

А тепер будують плани отримати рекордний врожай озимої пшениці – майже  мільйон тон зернових. Озимої – тобто посіяної восени, на полях мирної української Луганщини!

Насправді масштаби злочинів окупантів більші у рази: зі зерносховищ області вони вивезли 15 тисяч тонн соняшника та 10 тисяч тонн зерна. Одночасно «народна влада» заготовляє зерно під майбутню посівну, пропонуючи аграріям «сприятливі умови закупівель» - по 8,0 тисяч російських рублів, тоді як Україна платила по 8,6 тис гривень за тону продукції. Фактично виробникам заплатять лише 30 % вартості зерна та ще й у рублях! Фахівці розуміють, що за ці кошти провести посівну кампанію під врожай 2023 року неможливо.

На щастя, 10 агропідприємств встигли, хоча і не повністю, врятувати свої активи і, скориставшись державною програмою релокації господарств, розгортають виробництво на безпечних територіях України.

Більш того, люди, які майже «з нуля» починають відновлювати свою справу вже долучились до розбудови, облаштування та благоустрою громад, що їх прийняли. Створили робочі місця для їх жителів.

Справжні патріоти Луганщини, вони завжди підтримували наших Захисників та, навіть у таких надскладних умовах, вже надали землякам та Збройним Силам України гуманітарної допомоги майже на мільйон гривень.

Пишаюсь та щиро дякую кожному з них за мужність, незламність духу та віру у нашу Перемогу!

Будьте упевнені, держава не залишить вас «сам на сам» із викликами воєнного сьогодення. Бажаю зберегти та примножити економічний потенціал ваших підприємств на нових місцях.

Переконаний, саме з таких людей, як ви, почнеться відродження  Луганщини після звільнення нашої землі від рашистів!

Слава Україні!

 

Голова Луганської обласної
державної адміністрації – начальник
обласної військової адміністрації Сергій ГАЙДАЙ