Прес-центр10 березня 2021, 10:03

Сергій Гайдай: своєчасно вакцинувавшись, ми втримаємо третю хвилю COVID-19

Два тижні тому на Луганщині розпочалася вакцинація від коронавірусу. За цей час щеплення отримали понад 1340 людей. З них 220 за останню добу.

«Нам важливо своєчасно провести вакцинацію. Особливо для людей, які увійшли до першої та другої черг. Це – лікарі, які надають допомогу хворим на COVID-19, мешканці та персонал інтернатних установ, наші військові», – зазначив голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай.

На його думку, завдяки щепленню вдасться в значній мірі призупинити розповсюдження хвороби: «Ми бачимо, що в деяких областях країни знов щодоби фіксується величезна кількість хворих та вводяться жорсткі карантинні обмеження. Та завдяки вакцинації, упевнений, ми зможемо витримати третю хвилю – уберегти здоров’я жителів області, зокрема, лікарів та літніх людей».

За поточними показниками, поінформував очільник Луганщини, наша область перебуває в жовтій зоні. Тож, наразі тут не впроваджені заходи, як в багатьох інших регіонах.

«Ми повинні втримати цю ситуацію. Та поки ліки від коронавірусу не виготовлені, зупинити хворобу можливо лише дотримуючись правил безпеки та вакцинуючись», – каже Сергій Гайдай.

Наразі на Луганщині є достатня кількість вакцини. Регулярно надходитимуть додаткові партії.

Слід зазначити, що «Covishield» виготовляють в індійському Інституті сироватки крові за ліцензією «AstraZeneca». Дозвіл на її використання також надали Велика Британія, Канада, Європейський Союз та Індія.

Голова обласної держадміністрації зауважив, що перед початком вакцинальної кампанії в Україні  ретельно вивчили всі документи, які надав виробник, тільки після чого зареєстрували цю вакцину для екстреного застосування, як й інші вакцини, що наразі використовують в світі проти COVID-19.

Поки неможливо вакцинувати всіх охочих, ВООЗ рекомендує вакцину «AstraZeneca» для щеплення медичних працівників та людей віком 65 років і старше.

Так, вакцина не має стовідсоткової ефективності, однак навіть у разі хвороби після щеплення, її перебіг буде набагато легшим, а ймовірність отримати ускладнення – набагато нижчою.

За понад тисячу щеплень на Луганщині не зафіксовано жодного ускладнення. Та навіть алергічна реакція є ознакою того, що організм створює захист від вірусу.