Прес-центр8 грудня 2020, 15:12

Сергій Гайдай та представники NRC обговорили стратегію інтеграції ВПО

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай взяв участь в панельній дискусії «Довгострокові рішення для ВПО в Україні» в рамках презентації звіту з делегацією Представництва Норвезької ради у справах біженців в Україні.

Очільник області у вітальному слові учасникам дискусії наголосив, що Луганщина – регіон, що постраждав від збройної агресії, як ніхто розуміє проблематику вимушених переселенців: «На підконтрольній українській владі території області зараз налічується 650 тисяч жителів, а кількість внутрішньо переміщених осіб – майже 250 тисяч. Втім на жаль, у нас є істотна проблема з наданням житла переселенцям, а це провокує відтік висококваліфікованих кадрів з Луганської області».

Він зазначив, що існують певні бюрократичні перепони для надання ВПО помешкань та навів приклад будівництва двох будинків у Рубіжному. Під час будівництва будь-якого будинку для потреб переселенців, обласна влада має враховувати місцеву чергу на отримання житла. Також Сергій Гайдай сказав, що у скрутні часи, область може розраховувати на власний бюджет та фонд регіонального розвитку.

«Ми разом з Мінреінтеграції маємо план на будівництво котеджного містечка поблизу Сєвєродонецька. Зараз ми будемо проводити тендери, а добудуємо до кінця наступного року», – повідомив учасникам дискусії голова облдержадміністрації.

У рамках заходу було обговорено звіт та профілювання ВПО, сфери глибшого дослідження та аналізу. Розглянуто регіональну політику у сфері довгострокових рішень. Зокрема, розробку регіональної стратегії інтеграції ВПО, окремого Плану заходів щодо довгострокових рішень та інтеграції ВПО у Луганській області на 2021-2023 роки тощо.