Прес-центр21 лютого 2022, 13:02

Сергій Гайдай: у районах та громадах області готові до розгортання Сил територіальної оборони – відповідні кошти вже виділяються

Очільник Луганщини нагадав, що створення Сил територіальної оборони регламентується Законом «Про основи національного спротиву».

«Луганщина разом з іншими областями України впроваджує широку систему національного спротиву. Це дозволяє кожному регіону, району чи громаді, бути максимально захищеними перед будь-якою можливою зовнішньою загрозою», – наголосив Сергій Гайдай.

Так, на заходи та роботи з територіальної оборони та мобілізаційної роботи місцевого значення кошти у розмірі 200 та 235 тисяч гривень передбачені у Сєвєродонецькому та Щастинському районних бюджетах.

250 тисяч гривень вже заплановано спрямувати із районного бюджету Старобільщини. Також районними радами планується додаткове фінансування з цього питання.

Переглядаються бюджетні видатки і у громадах Луганщини. Загалом на 2022 рік вже заплановано виділити понад 2 мільйони гривень.

Голова облдержадміністрації зауважив, що Сили тероборони формуються за адміністративно-територіальним принципом. Для прикладу, область – це бригада, район – батальйон.

Тобто області та місто Київ є «зонами територіальної оборони», а район області чи міста – «районами територіальної оборони».

Слід додати, що керівниками зон і районів тероборони є очільники відповідно обласних та районних державних адміністрацій, які відповідають за ситуацію на певній території.

Вищеназваний Закон, який вступив в силу 1 січня 2022 року, зокрема, передбачає підготовку громадян України – нової всеохоплюючої системи військово-патріотичного виховання та підготовки до національного спротиву всіх громадян від шкільного віку, основою якої є загальна військова підготовка.