Прес-центр1 листопада 2021, 16:11

Сергій Гайдай: в «червоній» зоні підприємці працюватимуть, але сертифікат щодо щеплення від COVID-19 або довідка повинні бути в кожного з них

Очільник Луганщини, спілкуючись із журналістами, розповів про дотримання карантинних обмежень та енергобезпеку області.

«Давайте порівняємо карантинні заходи, які встановлювали навесні 2020 року, та ті, що діють сьогодні. Так, область переведено до «червоної» зони. Однак якщо є сертифікат про щеплення, довідка від лікаря щодо обмежень або свіжий ПЛР-тест – працювати можна, – пояснив Сергій Гайдай. – До мене днями звернулися підприємці з Лисичанська з приводу можливого закриття ринку. Вони працюватимуть, але відповідні документи необхідно мати кожному. Бо раптові перевірки проходитимуть регулярно. І у разі виявлення невакцинованих працівників закриватиметься конкретна торговельна точка».

Голова облдержадміністрації повідомив, що нещодавно вакцинувався «Пфайзером»: «Щеплення проти коронавірусу дозволяє або не захворіти, або перенести хворобу у легкій формі. Так, наші військові 100-відсотково вакцинувалися «Астразенекою». І в них лише місяць тому сталися перші випадки захворювань. У всіх спостерігалися однакові симптоми – спочатку невелике підвищення температури, потім постсиндроми, а на третій день не було й цього».

Він зауважив, що в разі досягнення встановленого порогу вакцинації вчителів працюватимуть офлайн і школи. А стосовно тих закладів, де раніше не було підключене опалення, – центральними органами влади прийняті всі необхідні документи щодо постачання природного газу для бюджетних установ.

«Це стосується і житлового фонду. Так, у Сєвєродонецьку стара комунікація, при підключенні трапляються пориви, які зараз ремонтують. Такі ситуації відбуватимуться, доки не замінять існуючу тепломережу на нову. Ми будемо звертатись до «Нафтогазу», щоб на баланс міста передали саме мережу ДП «Сєвєродонецька ТЕЦ». Це дозволить ремонтувати систему опалення незалежно від фінансового стану та можливостей підприємства», – сказав Сергій Гайдай.

Відносно енергетичної безпеки Луганщини він наголосив, що відключення від електроенергії області не загрожує: «Навіть у випадку форс-мажору – тимчасової відсутності вугілля або ремонтних робіт – потужностей нової електропідстанції в Кремінній вистачить на територію усієї області. Такі випадки вже траплялися – енергетична система витримала».