Прес-центр23 липня 2021, 12:07

Сергій Гайдай: впровадження сучасної системи відеоспостереження в громадах – це безпека жителів та збереження інфраструктури

На цьому голова облдержадміністрації наголосив, звертаючись до керівництва Національної поліції та голів територій, які взяли участь у сьогоднішній нараді, що відбулася в Сєвєродонецьку.

Питання порядку денного стосувалися посилення заходів протидії шахрайству, координації зусиль у сфері дотримання законодавства з охорони земель, стану впровадження систем відеоспостереження тощо.

«Впровадження сучасних технологій в громадах – це безпека жителів та збереження інфраструктури. Зокрема, встановлення системи відеоспостереження значно підвищить відсоток розкриття злочинів та, відповідно, загальний рівень безпеки», – заначив Сергій Гайдай. 

У якості прикладу він навів ситуацію навколо пам’ятника добровольцям АТО «Слава Героям Добровольцям» в Лисичанську, де обидва рази завдяки встановленим відеокамерам швидко знаходили осіб, які пошкодили цей об’єкт.

Наразі в області функціонують 308 муніципальних камер відеоспостереження, 32 з яких – з можливістю розпізнання номерів транспортних засобів.

Із 15 населених пунктів обласного та районного підпорядкування (міста обласного значення та районні центри до адміністративно-територіальної реформи), такі системи наявні в 11, ще в трьох відповідні програми впровадять цьогоріч. Не вирішене відповідне питання в смт Мілове. Актуальним залишається впровадження в області єдиного програмно-апаратного комплексу систем відеоспостереження, який має цілодобово збирати та аналізувати інформацію, що надходить.

Перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Смирнов звернувся до поліцейських із пропозицією – при фіксації ДТП або інших правопорушень законодавство дає можливість провести зважування автотранспорту і направити готові матеріали до територіального підрозділу Укртрансбезпеки (який через нестачу кадрів не в змозі організувати вимірювання вагових параметрів важковаговиків на території усієї області) для подальшого притягнення людини до адміністративної відповідальності.

«Особисто запитував водіїв, чий транспорт потрапив у ДТП, – навіщо перевантажувати фури, якщо самі перевізники та аграрії роками просили відремонтувати дороги, щоб зберегти автівки. Ми відновили автошляхи, а у відповідь чуємо: «Дякуємо за дороги, але нам потрібно заробляти гроші». Тож, ситуацію виправить встановлення в області якомога більше автоматичних вагових комплексів», – резюмував очільник Луганщини Сергій Гайдай.