Прес-центр8 жовтня 2021, 14:10

Сергій Гайдай взяв участь у третьому форумі «Реформа системи шкільного харчування»

Сьогодні, 8 жовтня, у Дніпрі за участю Першої леді України Олени Зеленської та Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбувся третій регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування».

У його роботі взяв участь очільник Луганщини Сергій Гайдай разом із делегацією освітян і керівниками громад та районів нашої області.

«Все починалося з мого простого бажання, як мами, забезпечити корисне та смачне харчування у школі для дітей. За ці два роки це перетворилося на важливу місію. І зараз, я впевнена, це – не просто реформа шкільної їдальні. Це – реформа мислення», – зазначила Перша леді, відкриваючи захід.

Як наголосив голова Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай, впровадження сучасних підходів до організації шкільного харчування та нових стандартів харчування є одним із пріоритетних завдань обласної влади.

«Тільки в цьому році ми відремонтували 36 шкільних їдалень. В 11 закладах загальної середньої освіти створено нову систему здорового харчування, проведена заміна застарілого обладнання харчоблоків ще в п’ятьох школах області. Їх оснащено майже на 1,5 мільйона гривень. Також виконано відповідні роботи в шести школах Лисичанська. Тільки за І півріччя на ремонт харчоблоків спрямовано понад 11,6 мільйона гривень та додатково виділено на обладнання ще 2,5 мільйона», – повідомив Сергій Гайдай.

Він додав, що продовжується робота щодо покращення матеріально-технічної бази харчоблоків закладів освіти з метою приведення їх стану у відповідність до вимог санітарного законодавства.

Загалом організація харчування на базі власних харчоблоків з персоналом, що входить до складу закладу, здійснюється в 225 школах.

Крім того, із вересня минулого року в області розпочалася реалізація проєкту School Food Generation «Впровадження санітарних норм якості харчових продуктів згідно положень НАССР щодо контролю безпечності продуктів харчування та покращення умов, які не відповідають санітарним нормам, в їдальнях державних освітніх закладів у Луганській та Донецькій областях (підконтрольних Уряду України)», який реалізовує МБФ «Жовто-Блакитні Крила» та ВГО «Поруч» у партнерстві з ChildFund Deutschland та за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

Як приклад, завдяки співпраці наприкінці вересня у Кіндрашівському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Станично-Луганської селищної територіальної громади відкрито модернізовану шкільну їдальню.

Під час форуму відбулися тематичні панелі та дискусії щодо впровадження та контролю нових норм харчування, безпечності та якості як основи реформи системи шкільного харчування, а також проєктного підходу до переобладнання закладів освіти тощо. 

Учасниками зходу цього разу стали представники ще п’яти областей – Дніпропетровської, Сумської, Харківської, Запорізької та Донецької.

До кінця листопада 2021 року заплановано проведення ще двох таких форумів у різних областях України.