Прес-центр15 серпня 2022, 09:08

Сергій Гайдай: залучали всі можливі зв’язки, щоб військові, які боронили Луганщину, були забезпечені необхідним

На Луганщині війна розпочалася раніше 24 лютого. Так, «гаряче» було протягом усього останнього місяця зими. Однак обстріли і зіткнення тут спостерігалися протягом усіх восьми років, що особливо відчували люди в населених пунктах поблизу лінії розмежування.

Обласна влада, незважаючи на передостанній за розміром бюджет в усій країні, залучала необхідні кошти, знаходила меценатів в Україні і Європі, аби своєчасно забезпечити потреби ЗСУ із початком російського вторгнення.
«Важливим було все – один бронежилет рятував життя, сотня – сотні життів. І коли, до прикладу, відгукнулась Львівщина, головним було якомога швидше довезти амуніцію та тактичне спорядження на фронт, – каже начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. – Або позашляховики, які ми доставляли десятками. Це, взагалі, розхідний матеріал. Якщо автівка виходить із ладу – часу ремонтувати її практично нема. Втім, ми займалися і відновленням, повертали транспорт на фронт, замінили на мільйон гривень запасних частин. Допомагали українці, які побажали залишитися невідомими. Наш депутат Олексій Кузнєцов працював не тільки в Парламенті, як ми бачимо».

Намагалися на Луганський напрямок залучити якомога більше допомоги, – запевняє спікер.

Як от місяць тому, коли отримали для ЗСУ п’ять вантажівок та три легкових автівки. Їх вилучили під час досудових розслідувань у кримінальних провадженнях. Але важливим було переконати, щоб цей транспорт доправили саме сюди, за що подяка Офісу Генерального прокурора.

Багато чого зробили Volunteer center EAST, Kyiv School of Economics, Міжнародний штаб допомоги українцям та багато хто інший.

Загалом військові отримали понад 150 одиниць автомобільної техніки, 30 броньованих машин, зброю, понад сотню генераторів, тисячі бронежилетів та касок, майже 200 квадрокоптерів, майже півтисячі протитанкових їжаків, сотні тепловізорів, каліматорів, прицілів та іншого військового обладнання, планшетів, ноутбуків, телефонів, станцій «Starlink» тощо.

«Взаємодія з військовими не зупинялась ані на день. Крім того, вже в січні багато хто розумів високу ймовірність російського вторгнення. Тому важливим було своєчасно привернути увагу всього світу до трагедії, яка могла статися і яку, на жаль, ми ще не зупинили, – зауважив Сергій Гайдай. – Втім, завдяки чисельним візитам високопосадовців країн Європи ми заручилися підтримкою заходу – дипломатичною та збройною, – у тому числі й через це росія вже півроку стоїть лише на Луганщині, а не десь в центральній частині країни».

Ще в січні, згадує Сергій Гайдай, перебуваючи у Станиці Луганській, високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки, Віце-президент Європейської комісії Жозеп Боррель переконав усіх присутніх, а потім, безперечно, і колег, своєю заявою: «Питання безпеки України – це питання безпеки Європи».

Вже тоді на зміцнення спроможностей Збройних сил України виділили 31 мільйон євро та затвердили черговий пакет санаційних дій стосовно росії.

У лютому лінію розмежування у декількох місцях оглянула Прем’єр-міністр Литовської Республіки Інгріда Шимоніте, яка «вибила» для ЗСУ додаткове озброєння, приїздили й інші представники країн Європи.
До речі, від литовських партнерів вдалось залучити обладнання на 2 мільйони євро.

«Необхідним було переконати їх розпочати надавати допомогу саме тоді, до початку повномасштабного вторгнення. Щоб кожен із них, повернувшись на робоче місце в Євросоюзі, під час офіційних зустрічей та спілкувань «без краваток», відстоював саме наші інтереси – збереження життів українців. Президент Володимир Зеленський і Уряд, вважаю, на той момент зробили максимум від можливого. Саме тому росіяни до сих пір не можуть похизуватися захопленням нашої області та не мають значних успіхів на інших напрямках», – наголосив очільник Луганщини.

«Кожен внесок і своєчасне розуміння ситуації на найвищому європейському рівні допомогли зберегти життя десяткам тисяч українців, зменшити втрати наших військових на фронті та більш того – змусити росіян боятися армію нашої країни. А це, упевнений, важлива психологічна перевага на шляху до Перемоги», – підкреслив Сергій Гайдай.