Прес-центр11 грудня 2019, 11:12

Сергій Гайдай: життєво необхідно відремонтувати автосполучення Сєвєродонецьк-Сватове-Старобільськ-Сєвєродонецьк та міст у Лисичанську

У Міністерстві інфраструктури України відбулася зустріч з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку. Участь у заході взяв голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай.

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій зазначив, що вони працюють над розширенням бази фінансування відновлення українських доріг.

«Крім коштів Дорожнього фонду на розбудову відповідної інфраструктури ми маємо використовувати гроші міжнародних фінансових організацій. Зараз важливим завданням є вироблення алгоритму взаємодії між МФО та органами місцевої влади. Якщо влада на місцях потребує підтримки – ми готові її надати. Очікуємо, що вже в 2020 році розпочнеться реалізація перших проєктів з відновлення місцевих доріг за кошти ЄБРР», – зауважив Міністр. 

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай прокоментував, що Луганщині вкрай необхідні кошти на відбудову двох об’єктів дорожньої інфраструктури.

Один з них – це так званий дорожній трикутник Сєвєродонецьк-Сватове-Старобільськ-Сєвєродонецьк довжиною 163 км.

«Дорожнє покриття зруйноване на 83 % та потребує негайного відновлення, – уточнив Сергій Гайдай. – З відбудовою зазначених напрямків збільшиться пасажиропоток та скоротяться логістичні витрати, насамперед, товаровиробників та трейдерів».

Потребує капітального втручання і автомобільний міст через річку Сіверський Донець між Лисичанськом та Сєвєродонецьком.

У міністерстві зазначили, що наступним кроком буде розробка регуляторної бази, необхідної для фінансування інвестиційних проєктів. Також наголошено на необхідності координації взаємодії Мінінфраструктури, Укравтодору та облдержадміністрацій у сфері дорожнього господарства.

Крім того, представлений проєкт алгоритму залучення коштів ЄБРР до фінансування розвитку доріг на місцевому рівні. Відповідні пропозиції надійдуть і від Луганської області.

Учасники зустрічі також обговорили питання критеріїв розподілу та принципів залучення органів місцевого самоврядування до участі у визначенні пріоритетів спрямування коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах.