Прес-центр19 квітня 2021, 17:04

Сергій Гайдай зустрівся з делегацією Данської Групи з розмінування

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай зустрівся з делегацією Данської Ради у справах біженців - Данської Групи з розмінування (DRC-DDG)  на чолі з головою Програми Протимінної діяльності Альмедіною Мусіч.

На початку зустрічі очільник Луганщини подякував за внесок групи у створення сприятливої безпекової ситуації в регіоні, проте наголосив на небезпеці ескалації військових дій з боку незаконних військових формувань: «Ми всі є свідками нарощування військової сили противника на кордонах України та по лінії розмежування. Наші військові дають нам довідки застосування ворогом мінування територій з безпілотників. Внаслідок цих провокацій, наші бійці зазнають втрат та отримують поранення. Сподіваюсь, що війна закінчиться якнайшвидше, і наразі Президент України робить усе можливе для цього».

Альмедіна Мусіч наголосила, що DRC-DDG є незалежною, гуманітарною та нейтральною організацією, діяльність якої базується виключно на гуманітарних принципах і пріоритетності прав людини, а також розповіла які проєкти  реалізовуються на території Луганської області:

- «Програма правової допомоги та економічного розвитку східної України», профінансований Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії на суму 1 000 000 фунтів стерлінгів, направлений на підвищення спроможності ВПО та постраждалого населення у забезпеченні сталого доходу. Строк реалізації проєкту становить з 1 серпня 2017 по 31 березня 2021 року.

- «Сприяння розвитку національних та місцевих установ заради захисту життя і прав населення, яке постраждало від конфлікту в східній Україні», профінансований Урядом США на суму 1 100 000 дол. США, направлений на вдосконалення захисту прав та зменшення ризиків серед найбільш вразливих груп ВПО та постраждалого від конфліктів населення. Строк реалізації становить з 1 липня 2019 по 30 червня 2021 року.

- «Відродження прифронтових громад за допомогою гуманітарного розмінування та підтримки щодо засобів до існування», профінансований Європейським Союзом на суму 2 000 000 євро, направлений на підсилення можливостей мешканців громад, що постраждали від наслідків конфлікту в буферній зоні, яка контролюється українським урядом, забезпечувати загальну стійкість та фізичну безпеку. Строк реалізації – 1 січня 2020 по 30 червня 2021року.

- «Сприяння та захист прав людини, фундаментальних свобод та безпеки громад, які знаходяться під ризиком зазнати травм від вибухонебезпечних залишків війни внаслідок конфлікту на сході України», профінансований Європейським Союзом на суму 400 000 євро, направлений на забезпечення доступу до захисту цивільних прав та зменшення загрози мін та вибухонебезпечних залишків серед людей, які проживають у безпосередній близькості від лінії зіткнення на сході України. Строк реалізації з 1 липня 2020 по 30 червня 2021.

- «Наймання команд з гуманітарної протимінної діяльності в Україні», профінансований Урядом  США, на суму 2 500 000 дол. США, направлений на очищення забруднених земель від вибухонебезпечних загроз та повернення цих земель місцевому населенню Луганської області для довгострокового продуктивного користування. Строк реалізації з 1 серпня 2020 по 31 серпня 2022 року.