Прес-центр26 жовтня 2021, 14:10

Сергій Гайдай зустрівся з парламентською делегацією Литовської Республіки

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай зустрівся з делегацією депутатів групи міжпарламентських зв’язків Сеймаса Литовської Республіки з Україною на чолі з очільником групи Лаурінасом Касчюнасом.

У вітальному слові очільник області подякував партнерам за їх усебічну підтримку у питаннях територіальної цілісності України та розповів про нагальний стан безпекової ситуації регіону. «Луганщина відчуває підтримку і допомогу Литовської Республіки. Ваша країна надала нам гуманітарну допомогу вартістю декількох сотень тисяч гривень у перші місяці пандемії COVID-19. Крім хвороби, регіон потерпає від бойових дій. Та навіть війна не зруйнувала стільки житла людей, скільки дві масштабні пожежі у 2020 році. Втім Луганщина живе, розвивається, відбудовується. Переконаний, що ми наразі на тій стадії взаємовідносин між Луганською областю та Литвою, що можемо говорити вже не про надання гуманітарної допомоги, а про взаємодоцільне співробітництво». Він розповів членам делегації про безпрецедентний темп і масштаб будівництва доріг в області, а також підкреслив інвестиційну привабливість економіки регіону.

У свою чергу Лаурінас Касчюнас наголосив на особливій важливості України та її боротьбі за незалежність у загальноєвропейському політичному дискурсі: «Ми тут не тільки для того, щоби розповісти литовським громадянам про те, що відбувається на сході Україні, а і нагадати європейським партнерам про вашу проблематику. Адже ще сім років тому тема війни в Україні була на перших шпальтах газет, зараз же ситуація істотно змінилася. Ми готові запевнити, що завжди будемо підтримувати вас у прагненні до відновлення суверенітету та територіальної цілісності», – а також додав, – «Наразі ми розглядаємо можливість отримання від уряду Литви фінансування на втілення інфраструктурних проєктів на Луганщині. Ви робите велику справу, адже відновлюючи область та підвищуючи життєвий рівень громадян, ви даєте чіткий сигнал до людей у окупації, що їх тут чекають, що створюються гідні умови навіть в умовах війни».

У заході взяли участь українські парламентарі – члени групи дружби з Литовською Республікою у Верховній Раді України Олексій Кузнецов, Ігор Гузь та Юлія Овчинникова.