Прес-центр29 жовтня 2020, 16:10

Сергій Гайдай звернувся до міжнародних донорів стосовно надання допомоги постраждалим від пожеж

Про це голова облдержадміністрації Сергій Гайдай повідомив сьогодні, 29 жовтня, під час онлайн засідання «круглого столу», у якому взяли участь представники світової донорської спільноти.

Захід організували за підтримки Управління Організації Об'єднаних Націй з координації гуманітарних справ.

«Луганщина відчуває всебічну підтримку наших міжнародних друзів. Спільно з обласною владою ними реалізовано багато інфраструктурних та соціальних проєктів. Та протягом останніх місяців в області сталися дві масштабні пожежі, внаслідок чого зруйновано понад 560 будинків, постраждало близько 1400 людей, є загиблі, – наголосив очільник Луганщини. – Тому при плануванні допомоги, яку ви розраховуєте надавати в 2021 році, прохання врахувати саме це. Нам необхідно відбудовувати житло та відновлювати ліси».

Сергій Гайдай подякував міжнародним партнерам за організацію заходу, на який вдалося зібрати потужну команду донорів та експертів для вирішення потреб Луганщини.

«Упевнений, разом ми швидше подолаємо ці проблеми та продовжимо розвивати економіку регіону», – наголосив голова обласної держадміністрації, звертаючись до учасників засідання.

Для більш детального та наочного ознайомлення усіх із питаннями, які потребують вирішення в нашій області, було продемонстровано відеоролик, створений за підтримки ПРООН.

Координаторка системи ООН в Україні, Координаторка з гуманітарних питань Оснат Лубрані, в свою чергу, подякувала обласній владі за змістовну зустріч та запевнила, що кожна із нагальних потреб Луганщини буде врахована.

Вона поінформувала, що починаючи з 2014 року донори надали понад 1,2 мільярда доларів США для гуманітарного реагування та ще сотні мільйонів доларів США для програм відновлення на Сході України. Тому такі обговорення сприяють плідній співпраці гуманітарних організацій, організацій у сфері розвитку.

«Гуманітарна спільнота швидко реагує та розглядає ваші ініціативи – їх важливо реалізувати. Вражає прогрес розвитку інфраструктури Луганщини саме за останній рік. Також в листопаді очікуємо на функціонування двох КПВВ у Щасті та Золотому – це вкрай необхідно для місцевих жителів», – зауважила пані Оснат.

До речі, на їх відкриття учасники зустрічі отримали запрошення від Сергія Гайдая.

Під час засідання також розглянуті подальші напрями розвитку молодіжної політики, ІТ-сфери, спортивної інфраструктури Луганщини тощо.

До обговорень долучилися Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каімо Кууск, Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Норвегія в Україні Ерік Сведал, представники Канади, Литви, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, США, Швейцарії, Швеції та Японії, а також кількох установ ООН, Міжнародного Комітету Червоного Хреста і гуманітарних організацій, які працюють на Сході України.