Прес-центр3 лютого 2021, 14:02

«Шахтарі – це головні люди у нашій області, тому я повинен знати як вони працюють», – Сергій Гайдай вперше спустився у шахту

Обговорити з керівництвом проблеми підприємства, вручити ключі від квартири багатодітній родині шахтаря-переселенця та на власні очі побачити умови праці під землею приїхав на шахту «Карбоніт» ДП «Первомайсьвугілля» очільник області Сергій Гайдай.

«Оскільки я – голова Луганської облдержадміністрації, а шахтарі – це головні люди у нашій області, я повинен знати, як ви працюєте», – звернувся він до працівників «Карбоніту».

Сергій Гайдай нагадав, що минулого разу під час зустрічі йшлося про можливість виділення житла шахтарям-переселенцям саме тут, у Золотому.

Очільник області дотримався свого слова і вручив ключі від трикімнатної квартири родині Чувілкіних. У сім’ї трійко дітей 6,9, та 10 років, а дорослі донька та син живуть окремо.

«У великій родині грошей на квартиру не збереш, тому й не мріяли про власне житло», – розповів журналістам Євген Чувілкін. Від початку війни й до 2017 року сім’я лишалась з молодшими дітьми у окупованому Кіровську, сподівалась на повернення миру. Але коли діти мали піти до школи – переїхали у Золоте, адже їх майбутнє пов’язують тільки з Україною.

Від Сергія Гайдая на входини родина отримала у подарунок пральну машину.

Виконавши почесну місію, очільник Луганщини разом із гірниками та керівництвом шахти спустився до лави.

Проте бажання оглянути стан вугільної проходки продиктоване, перш за все, необхідністю модернізації підприємства.

Шахта «Карбоніт» почала працювати ще у далекому 1908 році. Суттєве технічне переоснащення виробництва проводилось понад  50 років тому.

Щоб осучаснити шахту, потрібно інвестувати у розвиток, по різним розрахункам, від 300 до 500 млн гривень.

За оцінками фахівців, запасів вугілля на «Карбоніті» вистачить ще на 100 років. І це якщо підприємство запрацює на повну потужність та видобуватиме 500 тонн на добу (зараз видобуток становить 200 тонн).

Наразі Урядом розробляється «Програма трансформації вугільної промисловості», тож перспективи на технічне переоснащення цілком реальні.