Прес-центр18 червня 2018, 09:06

Шахті «Гірська» – 120 років!

17 червня відбулися урочистості з нагоди 120-річчя заснування відокремленого підрозділу «Шахта «Гірська» ДП «Первомайськвугілля».

Як зазначив генеральний директор ДП «Первомайськвугілля» Артур Мірумян, «Гірська» наразі – єдина працююча серед найстарших шахт України, та з такими запасами вугілля, потужними пластами це підприємство має й надалі злагоджено і плідно працювати.

«За 120 років існування шахти тут працювало та продовжують працювати шість поколінь сімейних династій. За цей час діди і прадіди сьогоднішніх гірників пережили дві світові війни, але зберегли вугільне підприємство. І зараз вугілля видобувається в надскладних умовах, коли Україна протидіє військовій агресії ззовні, а наша рідна Луганщина потерпає від постійних  обстрілів», – звернувся до шахтарів заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.

Незважаючи на це, як сказав заступник голови облдержадміністрації, шахтарі підіймають на-гора «чорне золото» і підтримують енергетичну безпеку як Луганської області, так і всієї України. Обласна влада зробить усе можливе для подальшого розвитку шахти.

Сьогодні на шахті «Гірська» в роботі знаходиться один очисний забій – третя північна лава пласта К8 горизонту 900 метрів з запасами у 400 тисяч тонн і навантаженням 400 тонн на добу. Ведеться підготовка 4-ї північної лави пласта К8 горизонту 1000 метрів з запасами 1,7 млн тонн, яка дозволить збільшити з 2020 року навантаження на 2000 тонн за добу. Також у програмі перспективного розвитку шахти у найближчі п’ять років планується підготовка і введення в експлуатацію ще чотирьох нових очисних забоїв по пластам К8 та М3 з сумарними запасами в три млн тонн. Середньодобовий видобуток вугілля по шахті планується збільшити до 3240 тонн, це дозволить вийти на беззбитковий рівень діяльності. А це економія коштів держбюджету, наповнення місцевих бюджетів, розвиток Попаснянського району і Луганської області в цілому.

Також з привітаннями до гірників та ветеранів шахтарської праці звернулися директор ВП «Шахта «Гірська» ДП «Первомайськвугілля» Дмитро Одинцов, голови профспілок шахти Віктор Видиш і Олександр Щербаков, голова Попаснянської райдержадміністрації Сергій Шакун, голова НПГУ Михайло Волинець.

Пам’ять загиблих шахтарів присутні на зборах вшанували хвилиною мовчання.

Багатьох гірників цього дня було нагороджено нагрудними знаками «Шахтарська доблесть» та «Шахтарська слава», Почесними грамотами та Листами подяки Луганської облдержадміністрації.

Своїх рідних, працівників шахти «Гірська», щирими віршами привітали вихованці гірського дитячого садку «Струмочок», а солісти художньої самодіяльності виконали для гостей свята відомі шахтарські пісні.

Ювілейне святкування продовжилося в парку шахти «Гірська» різноманітною концертною програмою.