Прес-центр9 лютого 2023, 11:02

Що змінилося в умовах надання та розмірах страхових виплат із 1 січня

Наразі Пенсійний фонд України поряд зі своїми функціями здійснює керівництво та управління солідарною системою, загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та медичним страхуванням.

Органи Пенсійного фонду призначають та виплачують такі види страхових виплат внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання:
- допомога по тимчасовій втраті непрацездатності (лікарняні) виплачується у розмірі 100 % середньої заробітної плати (перші 17 днів за рахунок коштів страхувальника, починаючи з 18 дня – за рахунок коштів соціального страхування);
- одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності, призначається на підставі довідки МСЕК; її розмір визначається в залежності від ступеня втрати професійної працездатності, із розрахунку 7 мінімальних заробітних плат, встановлених законом на день настання права потерпілому на страхову виплату;
- щомісячні страхові виплати – встановлюються відповідно до ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку; мінімальний розмір призначеної щомісячної виплати потерпілому в перерахунку на 100% втрати працездатності не може бути меншим мінімальної заробітної плати, максимальний – не повинен перевищувати чотири мінімальні заробітні плати;
- виплати у разі переведення на легшу, нижче оплачувану роботу – за потерпілим зберігається його середньомісячна заробітна плата на строк визначений ЛКК або МСЕК (перші 14 днів доплата здійснюється за рахунок коштів страхувальника, починаючи з 15 дня – за рахунок коштів соціального страхування);
- щомісячні виплати дитині, яка народилася з інвалідністю, внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності, здійснюється до досягнення дитиною 18 років, або до закінчення навчання, але не більше як до досягнення 23 років.

Також Пенсійний фонд відтепер виплачує:
- допомогу по вагітності і пологам («декретні);
- допомогу на поховання застрахованим особам, в т.ч. потерпілим на виробництві;
- одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей.

Через зміну органу, який здійснює страхові виплати, умови надання виплат та розміри не змінюються.

Людям, яким органами ФССУ було призначено страхові виплати, повторно звертатися до органів Пенсійного фонду України не потрібно.
Із січня фінансування таких виплат здійснюється Пенсійним фондом на підставі справ отримувачів, переданих органами ФССУ.
Щомісячні страхові виплати виплачуються через установи уповноважених банків або національним оператором поштового зв’язку АТ «Укрпошта», за місцем фактичного проживання отримувача на підставі наданих заяв.

Одноразові виплати здійснюються уповноваженими банками.
Оплату лікарняних буде здійснювати роботодавець, як і було раніше.

Заява, разом із документами, необхідними для призначення, перерахунку, продовження та здійснення соціальних виплат, подається:
- у паперовому вигляді до територіального органу Пенсійного фонду України (сервісного центру) або пересилається поштою;
- в електронній формі через особистий кабінет вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням електронного підпису чи електронної системи BankID або через портал Дія.

До 1 січня матеріальне забезпечення, передбачене Законом №1105, виплачувалось, якщо звернення за його призначенням надійшло не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності (встановлення інвалідності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи чи члена її сім’ї).

Із 1 січня страхові виплати здійснюватимуться, якщо відповідне звернення надійде не пізніше 6 місяців.

Крім того, скоротився строк розгляду документів для призначення допомоги по вагітності та пологам. Із 2023 року він становить 3 робочих дні з дня надходження листка непрацездатності. За е-лікарняним днем надходження вважається день, коли такий листок непрацездатності змінить статус на «Готово до сплати».

Для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності документи можуть розглядатись до 10 робочих днів.

Нарахована сума страхових виплат включається у документи для виплати не пізніше одного місяця з дня прийняття рішення про призначення, перерахунок, продовження її виплати.
Допомога на поховання повинна призначатися не пізніше дня, наступного за днем звернення.