Прес-центр26 серпня 2021, 16:08

Щоб настав мир необхідна жорстка позиція країн Європейського Союзу, Британії, США, Канади – Сергій Гайдай під час зустрічі з делегацією Латвійської Республіки

Представники латвійської делегації сьогодні, 26 серпня, у Сєвєродонецьку біля облдержадміністрації урочисто передали 8 тонн вантажу на двох автомобілях.

Як зазначила Парламентський секретар Міністерства оборони Латвійської Республіки Байба Блодніеце, Україна – дуже близький друг Латвії, тому цього разу передано вже 23-й вантаж гуманітарної допомоги.

«Натиск Росії може розхитати фундамент будівель і зігнути залізо, але він не може зламати волю, рішучість і мужність українського народу, – зазначила вона та запевнила, що Латвія і надалі підтримуватиме Україну в захисті її інтересів, – Ми підтримуємо політичну і економічну інтеграцію України до Євросоюзу. Зазначу, ми не приймаємо, і ніколи не приймемо незаконну анексію Криму Росією і окупацію територій Донецької і Луганської областей. Мудрість і сила української влади і її громадян настільки міцна, що в кінці кінців ви все одно переможете».

Голова облдержадміністрації Сергій Гайдай подякував за надану допомогу та наголосив на важливості таких відносин: «Ми почули сьогодні офіційну позицію від парламентського секретаря про підтримку не тільки в якості гуманітарної допомоги, яка дуже необхідна, особливо тим, хто проживає вздовж лінії розмежування та постраждав від військових дій, від стихій. В нас є підтримка на міжнародній арені, на будь-яких дипломатичних майданчиках, де ми намагаємося відстоювати нашу незалежність, наполягаємо як на реінтеграції тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей, так і поверненні Криму. Ми маємо надійних партнерів-друзів, які з нами завжди поруч».

Очільник області розповів, що у стосунках між Україною і Латвійською Республікою йдеться вже не тільки про гуманітарну допомогу, а ще й співпрацю в майбутньому. Це, зокрема, може бути співпраця в аграрній сфері чи у високотехнологічних процесах. Для прикладу він навів підприємство ПРаТ «СНВО «Імпульс», яке виробляє сигнальне обладнання та програмне забезпечення для атомних електростанцій і для залізниці, та зараз компанія заходить на ринок країн Балтії.

Довідково: це вже 23-й гуманітарний вантаж від Латвії, який складається з речей, взуття для дітей і дорослих, холодильників та і інших необхідних у побуті речей, а також медичного обладнання. Ця акція організована з нагоди 7-ї річниці визволення Станиці Луганської від незаконних збройних формувань. Доставку здійснює група цивільно-військового співробітництва СІМІС. Отримувач ГО «Жіноче лідерство на Сході України». Вантаж буде розподілений між сім’ями, які потребують допомоги.

У листопаді від Латвії очікується доставка 50 медичних мультифункціональних ліжок та обладнання для лікарні.

Зазначимо, крім гуманітарної допомоги, Латвійська Республіка допомагає в реабілітації українських військовослужбовців, які отримали поранення, і підтримує дітей загиблих героїв.

Також Сергій Гайдай з представниками делегації Латвійської Республіки відвідали фотовиставку «The Horizon – Latvia Celebrates 100 years» – «Горизонт – Латвія відзначає 100-річчя», яка розгорнута на першому поверсі облдержадміністрації. На знімках представлені найвідоміші природні, архітектурні та історичні пам'ятки.

На запитання латвійських журналістів щодо способів зупинення війни, голова облдержадміністрації відповів: «Щоб настав мир необхідна жорстка позиція країн Європейського Союзу, Британії, США, Канади. Адже тільки вона зможе прискорити прийняття рішення однією людиною - керівником Кремля, дати команду відвести свої війська з території України. Ми були свідками, коли пробували просто домовлятися. Знаєте, колись Фон Бісмарк сказав: «Договори з Росією не варті паперу, на якому вони підписані». На жаль, ми переконуємося в цьому самі. Тому тільки жорстка позиція і санкції».