Прес-центр11 жовтня 2018, 12:10

Щодо формування територіальної громади з центром у Сєвєродонецьку

На підконтрольній українській владі території Луганської області є три міста обласного значення – Лисичанськ, Рубіжне та Сєвєродонецьк, – до яких у межах реформи децентралізації можуть приєднатися сусідні селищні та сільські громади.

Нещодавно ухвалений розпорядженням голови облдержадміністрації перспективний план створення спроможних об’єднаних громад області передбачає формування Сєвєродонецької ОТГ y складі Cєвєродонецької міської ради, Борівської, Мирнодолинської, Сиротинської селищних рад та Боровєнської, Єпіфанівської, Смолянинівської, Чабанівської сільських рад. Однією зумов, за яких можливе приєднання громад, є відповідність перспективному плану.

Так, на сесії Сєвєродонецької міської ради 25 вересня розглянуто пропозицію Сиротинської селищної ради щодо надання згоди на приєднання відповідної громади до Сєвєродонецької міської громади. B процесі обговорення виникли запитання, тож у роботі сесії оголошено перерву та доручено додатково вивчити питання із залученням експертів та шляхом проведення консультацій.

На початку жовтня відбулось обговорення питання приєднання суміжних сільських, селищних громад до міської за участі представників міськради, громадськості, а також начальника управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації облдержадміністрації Вадима Лазнікова та директора відокремленого підрозділу «Центр розвитку місцевого самоврядування» Ігоря Агібалова.

У виступах висловлено підтримку приєднання до міської громади суміжних сільських та селищних громад, а також занепокоєння позицією Мирнодолинської селищної ради, яка до цього часу не виявила бажання до приєднання. У підсумку вирішено продовжити консультації із залученням до них Мирнодолинського селищного голови та проаналізувати економічні розрахунки щодо результатів створення ОТГ.

8 жовтня під час наради, яку провів заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко, депутатами міської ради висловлено готовність підтримати ініціативу Мирнодолинської селищної ради про приєднання, якщо вона буде виявлена. Селищний голова висловила сумніви в доцільності приєднання, які ґрунтуються на тому, що інтереси жителів селищної громади, на її думку, не будуть враховуватися під час прийняття рішень міською радою.

Наразі запропоновано укласти тристоронню угоду між Сєвєродонецькою міською радою, Мирнодолинською селищною радою та Луганською облдержадміністрацією про спільні дії щодо вирішення проблемних питань Мирнодолинської селищної громади.

Слід зазначити, що місто Сєвєродонецьк оточене землями Мирнодолинської селищної громади, тому створення Сєвєродонецької ОТГ неможливо без позитивного рішення селищної ради.

Нагадаємо, що 5 травня 2018 року набрав чинності Закон України від 03.04.2018 №2379-VIIII «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст республіканського, Автономної Республіки Крим, обласного значення». Цим Законом запроваджено спрощену процедуру створення об’єднаних територіальних громад навколо міст обласного значення.

Закон визначив територіальні громади міст обласного значення як потенційно спроможні об’єднані територіальні громади та надав можливість приєднуватися до таких громад суміжним сільським, селищним громадам без проведення перших виборів до міської ради.