Прес-центр22 грудня 2020, 14:12

Щороку до Держархіву та архівних установ області звертаються із понад 10 тисячами запитів, – брифінг

Про це розповіла директор Державного архіву Луганської області Вікторія Кривицька на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації сьогодні, 22 грудня.

Вона нагадала, що із початком бойових дій із серпня 2014 року Держархів тимчасово розташовувався у Сватовому, а з вересня до сьогодні знаходиться у Сєвєродонецьку. З того часу співробітники підрозділу провели значну відновлювальну та організаційну роботу.

Слід зазначити, що на непідконтрольній українській владі території залишилось 27 архівних установ, де знаходилось майже 1,7 млн одиниць зберігання Національного архівного фонду (НАФ).

На підконтрольній території діють 30 архівних установ: Державний архів Луганської області, 12 архівних відділів райдержадміністрацій, два архівних відділи військово-цивільних адміністрацій, один архівний відділ міської ради і 14 трудових архівів.

Під час пресбрифінгу Вікторія Кривицька окреслила основні напрями діяльності Держархіву та архівних установ. Серед них, зокрема, робота з юридичними особами щодо організації діловодства та архівної справи, формування документів Національного архівного фонду.

Так, у 2018 році започатковано проєкт зі збирання усної історії «Пам’ятайте героїв АТО», який сприяє поповненню архівного фонду документами особового походження учасників АТО/ООС. На сьогодні вже зібрано понад 500 архівних документів, з яких сформовано 15 фондів особового походження.

Також архівні установи займаються забезпеченням збереженості Національного архівного фонду як складової всесвітньої культурної спадщини. На зберіганні у Держархіві перебуває 291 фонд, що складає майже 32 тис. одиниць НАФ. В архівних установах зберігається майже 200 тис. одиниць НАФ, понад 270 тис. справ з кадрових питань. Протягом поточного року Держархівом прийнято майже 5 тис. одиниць НАФ. Архівними установами – понад 7 тис. одиниць НАФ та майже 2 тис. справ з кадрових питань.

Крім того, у 2020 році придбано спеціальне обладнання для реставрації справ. На сьогодні Держархівом вже виготовлено понад 500 тис. цифрових копій, оцифровано майже 6 тис. справ.

Вікторія Кривицькатакож зазначила – щороку Держархів та архівні установи області забезпечують виконання понад 10 тис. запитів, з них майже 9,5 тис. – соціально-правового характеру.

Результатом вагомої роботи обласного архіву став збірник документів «Двічі депортовані: Лемки на Луганщині 1944-1946 рр.», в якому висвітлюються одні з найтрагічніших сторінок ХХ століття в історії нашої країни, – примусові депортації українців.

Проводиться активна робота щодо виявлення маловідомих постатей, уродженців нашої області, які виборювали незалежність ціною власного життя. На сьогодні зібрано 453 відповідні архівні документи.

Важливо, що у відкритому для користувачів доступі на офіційному вебсайті Держархіву (https://lg.archives.gov.ua/) розміщені всі описи справ постійного зберігання, список фондів Держархіву, відомості про їх склад і зміст. Також опубліковано інформацію про документи Держархіву, які залишилися на тимчасово окупованій території.

Вікторія Кривицька нагадала, що цього року архівній справі області виповнюється 95 років. Історія сучасної архівної галузі на Луганщині почалася зі створення 10 вересня 1925 року Луганського та 30 вересня 1925 року Старобільського окружних архівних управлінь.