Прес-центр20 листопада 2020, 12:11

Шукаючи Європу, ми знайшли Україну!

Такими словами розпочалися урочистості з нагоди відзначення Дня Гідності та Свободи. В заході взяла участь виконуюча обов’язки голови облдержадміністрації Катерина Безгинська.

«Ми віддаємо шану людям, які захистили національні інтереси та відстояли європейський вибір держави. Своїм патріотизмом вони довели, що саме народ є господарем на своїй землі. Ми низько вклоняємося Героям Небесної Сотні, учасникам Революції Гідності, всім, хто віддав власне життя за право жити у вільній і незалежній державі. Я щиро вітаю всіх з Днем Гідності і Свободи! Бажаю всім нам миру, здоров’я, добробуту та злагоди, і найголовніше – незламної віри в щасливе майбутнє нашої України! Нехай Господь береже нашу батьківщину і кожного з нас! Слава Україні!», – привітала присутніх Катерина Безгинська.

Вона також наголосила, що українці не мають морального права забувати і про учасників антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил, які відстоюють нашу територіальну цілісність: «Нам дуже важливо кожного дня всіма своїми справами показувати те, що ми розбудовуємо державу сильну, незалежну, правову і соціальну».

Вшановуючи пам’ять захисників незалежності України, разом із керівником військово-цивільної адміністрації м. Сєвєродонецьк Олександром Стрюком та громадськістю Катерина Безгинська поклала квіти до пам’ятника генерал-майору Олександру Радієвському, який загинув під час бою за звільнення Лисичанська.

Учасники заходу та всі бажаючі ознайомилися з виставкою «Фактор свободи», підготовлену Українським інститутом національної пам'яті та Центром досліджень визвольного руху. На виставці представлено біографії Івана Мазепи, Степана Бандери та Симона Петлюри. Йдеться не тільки про них, як звичайних людей, які були здатні на надзвичайні вчинки, а й про ціле середовище, яке було сформоване довкола них. Історію про цих визначних постатей зобразили на сучасний лад. Банери, на яких розміщена інформація, представлені у формі акаунтів у соціальних мережах. Головна мета виставки – розвінчати міфи російської пропаганди, які формувалися як упродовж періоду російської імперії, так і протягом періоду радянської доби про ключові постаті в історії України.