Прес-центр5 грудня 2018, 16:12

Система підготовки Збройних Сил України адаптована до стандартів НАТО – Президент

Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко привітав українських військовослужбовців з Днем ЗСУ.

 «Громадяни нашої держави пишаються своїм військом і довіряють йому. Армія і Збройні Сили мають найвищий рівень довіри серед усіх державних інституцій. Наші Збройні Сили –  це заслуга воїнів і ще мільйонів українців-патріотів, які зробили неймовірне – за такий короткий термін, менш ніж за п’ять років збудували армію, можливо одну з найсильніших у Європі, і зупинили російського агресора», - сказав Глава держави на урочистому заході з нагоди Дня Збройних Сил України.

«Саме українське військо і українська армія є надійним гарантом суверенітету, територіальної цілісності, незалежності нашої держави, гарантом безпеки українських громадян», - сказав Петро Порошенко.

За його словами, загартовані в боях з російським агресором Збройні Сили України набули безцінного бойового досвіду. І це підтверджують  авторитетні міжнародні військові експерти. «Дуже важливо, що реформи, проведені у надзвичайно короткий термін в оборонному відомстві, забезпечили адаптацію системи підготовки особового складу Збройних Сил України до стандартів Північноатлантичного альянсу», - зазначив Петро Порошенко.

Він підкреслив, що і надалі Збройні Сили будуть продовжувати посилювати свій бойовий потенціал.  «Цьому, безумовно, сприяє поступове надходження до бойових частин сучасного озброєння та техніки, нової та модернізованої, нових, апробованих у боях, елементів підготовки всіх категорій особового складу», - зауважив Президент.

Глава держави також назвав безпрецедентною кількість навчань та заходів підготовки, які були проведені у 2018 році.  «Я мав можливість особисто спостерігати за умілими діями військових частин та підрозділів Збройних Сил України під час тактичних навчань у різних частинах,  у різних регіонах держави, можу впевнено стверджувати, що на кожен агресивний крок ворога готова оперативна, жорстка, рішуча і професійна відповідь», - наголосив Верховний Головнокомандувач.

Він додав: «Ворог заплатить високу ціну за безвідповідальне і авантюрне рішення вторгнутись на українську землю».

За його словами, командири української армії здатні якісно планувати та ефективно управляти підпорядкованими підрозділами у різних видах бою. «Я задоволений рівнем взаємодії, який демонструють учасники маневрів. А реальний противник повинен, ще раз наголошую, віддавати собі звіт: найкраще зараз військам противника і агресора, які окупують нашу державу – звільнити територію», - підкреслив Президент.

Петро Порошенко зазначив, що українська сторона наполегливо працює над тим, щоб це відбулося політико-дипломатичним шляхом. «Але цей шлях може бути успішним лише тоді, коли ми маємо надійні, сильні, професійні,  рішучі Збройні Сили», - підкреслив він.