Прес-центр19 травня 2020, 13:05

Служба зайнятості надає роботодавцям малого та середнього бізнесу допомогу під час карантину, – брифінг

Про організацію допомоги роботодавцям по частковому безробіттю на період карантинних заходів на пресбрифінгу в облдержадміністрації розповів директор Луганського обласного центру зайнятості Сергій Володимирович Болотський.

Він назначив, що 2 квітня набув чинності Закон України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким внесено зміни до Закону «Про зайнятість населення».

«Тобто, був ведений алгоритм, щоб малому та середньому бізнесу вдалося зберегти робочі місця», –  наголосив спікер.

Також Уряд своєю постановою від 22 квітня затвердив Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Постанова набула чинності 28 квітня.

Ця допомога надається роботодавцям малого та середнього підприємництва на строк зупинення (скорочення) діяльності, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину. Підтримку можна одержати лише за умови сплати роботодавцем ЄСВ протягом шести місяців до зупинення діяльності.

Для отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину роботодавець має подати пакет документів до центру зайнятості за місцем реєстрації його як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.  

А звернутися за отриманням коштів можна протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва.

Ця допомога встановлюється із розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу) і не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

«Луганська обласна служба зайнятості розпочала прийняття документів. Так, станом на 18 травня до нас звернулись 155 роботодавців, які подали відомості на 794 робітника. По 89 роботодавцям вже прийнято позитивне рішення про виплату допомоги», – зауважив Сергій Болотський.