Прес-центр11 жовтня 2017, 09:10

СНУ ім. В. Даля може підключитися до розробки спільних проектів України і Литви

Україна та Литва проведуть спільні дослідження за 11 науково-дослідними проектами у 2018-2019 роках, повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Відповідний Протокол було підписано під час Сьомого засідання українсько-литовської комісії зі співробітництва у сфері науки та технологій, що відбулося у м. Вільнюсі.

Окрім 11 основних проектів також затвердили два резервних, які фінансуватимуться Україною та Литвою у разі надходження додаткових коштів або відмови від виконання якогось з основних проектів.

З них 10 належать до сфери природничих і технічних наук, три – до сфери гуманітаристики. Вони покривають усе поле сучасних досліджень: від електронного транспорту в органічних напівпровідниках і біологічного контролю хвороб лісу до створення навчальної платформи для демобілізованих бійців АТО й вивчення орнаментики етнографічного текстилю України та Литви.

З українського боку виконавцями проектів стануть п’ять інститутів НАН України та сім університетів, розташованих у Києві, Львові, Харкові, Одесі, Сєвєродонецьку.

Зокрема, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля потрапив у резерв з проектом «Розробка наукоємних методів інженерії поверхонь високонавантаженого контакту «колесо-рейка» для забезпечення конкурентоспроможності, екологічності та енергоефективності залізничних перевезень».