Прес-центр18 вересня 2022, 11:09

СНУ ім. В. Даля – восьмий виш України за рейтингом винаходів за минулий рік, за п’ять років – 215 патентів

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля на сьогодні є одним із лідерів з винахідницької діяльності в Україні.

Підтвердженням цього є дані Українського інституту промислової власності – Укрпатенту.

Вони свідчать, що за підсумками 2021 року університет посів 8-е місце з винахідницької активності серед закладів вищої освіти, підпорядкованих МОН України, та 10-е місце з винахідницької активності за останні п’ять років. За цей період винахідниками університету отримано 215 патентів України на винаходи та корисні моделі.

Загалом університет є власником 2 301 патенту України на винаходи та корисні моделі.

Вагомий внесок у цей показник зробили заслужені винахідники України професор Михайло Смирний (автор 880 патентів), професор Микола Горбунов (333 патенти), доцент Валентин Могила (187 патентів) та інші.

Серед молодих науковців лідером з винахідницької діяльності  є переможець рейтингів з наукової діяльності останніх трьох років у номінації «Молодий вчений», доцент кафедри залізничного, автомобільного транспорту та підйомно-транспортних машин, к.т.н. Максим Ковтанець (автор 122 патентів).

Залучаються до винахідницької діяльності і студенти університету. У 2021 році вони стали співавторами 13 патентів України на винаходи та корисні моделі.