Прес-центр19 липня 2021, 17:07

Сьогодні – час собі нагадати, що є європейська безпека, – Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Данії відвідав КПВВ «Золоте»

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай провів зустріч з представниками делегації Уряду Данії, які з дводенним візитом перебувають на Луганщині.

Сьогодні, 19 липня, делегація відвідала район проведення операції Об’єднаних сил для ознайомлення з поточною безпековою та оперативною ситуацією. Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Данії в Україні пан Олє Егберг Міккельсен повідомив, що з початку свого призначення на посаду хотів потрапити саме на Схід України.

«Сьогодні ми ознайомилися з роботою КПВВ «Золоте». Я походжу з того покоління, яке добре пам’ятає «холодну війну». Ми відчували розділення Європи, на власні очі бачили, як це відбувалося. Коли цей кошмар скінчився, європейці сказали собі, що ніколи такого не повториться. Але сьогодні вранці я знову побачив це – лінія роз’єднання, по обидві сторони якої люди. Українська сторона готова надавати людям пропуск, але та сторона не дає такої можливості. Я думаю, сьогодні – час собі нагадати, що є європейська безпека. Це дуже просто – якщо ви в небезпеці, то і ми також. А мусимо бути в безпеці разом. Я знаю, що ваша адміністрація робить усе можливе для того, щоб з’єднувати Україну докупи попри всі події, які сталися в країні. Хочу запевнити: Данія всіляко підтримує вас», – сказав пан Надзвичайний та Повноважний Посол.

Сергій Гайдай подякував за допомогу, яку Данія надає для нашої області.

«Ми працюємо з усіма організаціями, і бачимо їх щоденну роботу. Якраз там, де потрібна максимальна допомога, на лінії розмежування, працюють представники неурядових організацій. Разом з нашими представниками ДСНС проводять роботи з розмінування. Дякую за вашу підтримку взагалі, і України, і ситуації, яка в нас зараз відбувається, а саме агресія Російської Федерації», – зазначив очільник області.

Він нагадав, що вже весь світ бачить, як Президент Зеленський намагається використати всі можливі дипломатичні заходи для того, щоб вирішити це питання. Зі свого боку Україна намагається виконувати всі домовленності. Три КПВВ в області давно працюють, вони готові в будь-який момент пропускати людей, але внутрішня позиція окупаційної влади не дає можливості цього зробити.

Сергій Гайдай також поінформував гостей, що зараз закінчуються роботи по облаштуванню нової сервісної зони в Станиці Луганські на кшталт такої, як в Щасті. Третя зона буде в Золотому.

«Ми намагаємося ставити акцент саме на розбудові інфраструктури, об’єктах освіти, культури та охорони здоров’я. Саме тому, що це єдиний варіант покращити безпосередньо рівень життя тут і донести людям, які проживають на окупованій території, що у нас тут відбуваються позитивні зміни. І в цьому сенсі підтримка від Данії зокрема робить крок в напрямку реінтеграції, тому що люди бачать, що країни Європейського Союзу нас підтримують, і ми намагаємося побудувати Україну європейського рівня. Дякую за вашу небайдужість», – зауважив голова облдержадміністрації.

Зазначимо, завтра делегація зустрінеться з Данською радою у справах біженців щодо презентації проєкту створення нових робочих місць для мешканців Луганщини.