Прес-центр1 червня 2019, 08:06

Сьогодні – Міжнародний день захисту дітей

1 червня в усьому світі відзначається Міжнародний день захисту дітей, що сягає своєю історією до скликання Женевської Всесвітньої конвенції з благополуччя дітей у 1925 році та офіційного затвердження Організацією Об’єднаних Націй дати відзначення Міжнародного дня захисту дітей у 1949 році.

Головними завданнями, які перед собою ставили засновники свята, є консолідація держави, урядових і неурядових організацій, батьків задля захисту прав і свобод дітей, зокрема, на свободу думок і віросповідання, на освіту, на захист від фізичного та психологічного насильства, на захист від використання дитячої праці.

На Луганщині захистом прав дітей займаються служби у справах дітей у системі місцевих органах влади.

Так, за останніми даними на підконтрольній українській владі території області проживає 105990 дітей, з них 1459 мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Держава спрямовує зусилля щоб дати дітям виховуватись в родинах. Саме тому лише 2019 року під опіку та піклування влаштовано 26 дітей.

У прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу виховуються 215 дітей. Поза сімейними формами виховання знаходяться 164 дитини.

Протягом 2018 року та п’яти місяців 2019 року усиновлено 55 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Наразі в області функціонують 19 дитячих будинків сімейного типу та 85 прийомних сімей, в яких виховуються 278 сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Минулоріч на Луганщині створено чотири дитячі будинки сімейного типу, дев’ять прийомних сімей, на виховання влаштовано 40 дітей. Також в області триває будівництво двох дитячих будинків сімейного типу – у Біловодському та Новопсковському районах.