Прес-центр2 квітня 2021, 17:04

Сьогодні - Всесвітній день поширення інформації про аутизм

Ця дата, 2 квітня, затверджена Генеральною Асамблеєю ООН 18 грудня 2007 року.

Сьогодні людей в різних країнах закликають згадати про проблеми людей з аутизмом і про те, чого можуть досягти ці люди, якщо суспільство буде їх підтримувати.

На жаль, у нашому суспільстві існує чимало стереотипів, які є результатом дезінформації.

Дружина Президента України Олена Зеленська виступила з ініціативою говорити про аутизм голосно та відкрито, прагнути максимальної толерантності.

«Аутизм не є хворобою, тим паче психічною – це комплексний стан, розлад розвитку людини. Люди з аутизмом – дуже різні. Хтось може жити самостійно, а комусь необхідна підтримка протягом усього життя. Хтось має надзвичайні таланти та здібності, а хтось потребує всебічної допомоги у навчанні. Хтось користується мовою, а хтось комунікує лише картинками.  В Україні ще багато роботи задля створення рівних умов і можливостей для гідного життя кожного, але вже сьогодні ми всі можемо зробити вагомі кроки на шляху до взаєморозуміння і взаємоповаги. Мені б дуже хотілося, щоб ЗМІ приділяли увагу цій темі, особливо сьогодні. Давайте разом поширювати інформацію!» – наголосила перша леді на своїй сторінці у Facebook.

Ситуацію слід виправляти, адже ми йдемо шляхом побудови безбар’єрної України.

Як слід називати людей з аутизмом та чому це важливо?

Ми говоримо про людину з аутизмом, а не про «артистів». В даному випадку ми дотримуємося принципу «спочатку людина» (people first).

Коректна термінологія неймовірно важлива для будь-якої людини. Те, як ми говоримо про людей – визначає те, як ми до них ставимося.

Ми в першу чергу повинні бачити людину з її унікальними здібностями і можливостями, а тільки потім – її діагноз. І це допомагає пам'ятати про те, що люди з порушеннями розвитку мають такі ж права - жити в сім'ї, вчитися, грати, навчатися у власному ритмі та темпі, займатися улюбленими справами – все так само, як і всі інші люди.

Про аутизм можна дізнатися на сайті https://www.happytoday.social/?fbclid=IwAR15Y2RO_ADKFZeaPx1AabAySMqCZ6HQ...