Прес-центр15 грудня 2016, 15:12

Співпраця Луганщини з Європейським Союзом триває

До Луганщини завітала делегація Європейського Союзу, до складу якої увійшли Хельга Пендер, координатор програм інструменту сприяння стабільності і миру та Бен Хелл, координатор програм у сільськогосподарському секторі.  

З ними зустрілися перший заступник голови обласної держадміністрації Роман Власенко та заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик. На зустрічі також були присутні представники Департаментів регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження; житлово-комунального господарства; зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності; агропромислового розвитку; освіти і науки.

Пані Пендер зазначила, що Європейський Союз вивчає можливість виділення певного обсягу фінансування для розробки і реалізації програми, яка, в першу чергу, буде спрямована на економічний та соціальний розвиток східних областей України. Це відбувається в рамках загальної тенденції щодо переходу від короткострокової гуманітарної та надзвичайної допомоги у вигляді стабілізаційних заходів й якнайшвидшого відновлення, до затвердження середньо- та довгострокового підходу до розвитку.

У ході зустрічі Роман Власенко зазначив, що нещодавно розроблено та презентовано Стратегію розвитку Луганської області до 2020 року й в рамках її реалізації порекомендував скоординувати проектну діяльність Європейського Союзу. Він наголосив, що пріоритетними напрямами є відновлення критичної інфраструктури, зруйнованої внаслідок військової агресії проти нашої країни, бізнесу та розвиток сільського господарства. Продовжується реалізація програми з адаптації внутрішньо переміщених осіб. Що стосується освіти та медицини – пріоритетами залишаються відновлення третього рівня медицини та навчальних закладів прифронтових територій. 

Наприкінці зустрічі пані Пендер зазначила, що проект концепції Європейського Союзу для реалізації на території Луганської області буде доопрацьований до кінця січня 2017 року, і делегація Європейського Союзу планує відвідати Луганщину у січні ще раз для координації спільних дії та посилення співробітництва.