Прес-центр22 червня 2018, 14:06

Спрощено механізм надання статусу дітям, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, – брифінг

Про це на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації сьогодні, 22 червня, повідомив директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України Руслан Колбаса.

Насамперед він зауважив, що робоча поїздка представників Міністерства до Луганщини відбувається для налагодження роботи підпорядкованих відомств у зв’язку зі змінами до постанови Кабінету Міністрів України № 268 від 5 квітня 2017 р, що регламентує порядок надання статусу дитині, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Завдяки цьогоріч внесеним змінам цей механізм дещо спрощено.

Даний статус можуть отримати діти, які отримали поранення, контузію, каліцтво, зазнали фізичного, сексуального насильства, були викрадені або незаконно вивезені за межі України, залучались до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань, незаконно утримувались в полоні і які зазнали психологічного насильства.

До змін відповідний статус отримали лише десять дітей. Наразі, як відзначив посадовець, механізм став дієвішим.

Так, раніше у якості доказової процедури необхідно було виключно кримінальне провадження, що значно ускладнювало отримання даного статусу. Зараз за багатьма напрямами цього робити не обов’язково.

На сьогодні батькам достатньо подати свідоцтво про народження дитини, документ, що посвідчує особу заявника, якщо дитина перебуває в закладі, то потрібні підтверджуючі документи представника цього закладу, довідку про взяття дитини на облік як внутрішньо переміщеної особи або документ, що підтверджує перебування дитини у населеному пункті, на території якого здійснюється антитерористична операція.

Тобто, для отримання статусу не обов’язково мати довідку внутрішньо переміщеної особи. Також зміни розширяють підстави для отримання статусу для дітей, батьки яких брали участь в АТО і загинули.

Ще одна підстава змін – отримання статусу дитини, батьки якої є цивільними та загинули на території Донецької та Луганської областей.

Руслан Колбаса повідомив, що окремо спрощено порядок для отримання статусу по причині контузії, каліцтва та поранення – достатньо виписки з медичної картки або консультаційного висновку спеціаліста, виданих після медичного обстеження та лікування дитини в закладах охорони здоров’я.

Проте за деякими причинами наявність кримінального провадження для отримання статусу є обов’язковим.

На цей час після внесення змін до відповідної постанови Уряду на Луганщині для отримання цього статусу звернулися 32 сім’ї, а отримали вже 10 дітей. Обробка та прийом документів тривають.