Прес-центр1 квітня 2021, 11:04

Стартувала Програма медичних гарантій-2021: перелік безоплатних медпослуг розширено

Бюджет Програми на цей рік становить 123,5 мільярда гривень.

Нова Програма медичних гарантій впроваджена з 1 квітня. У 2021 році її розширили та деталізували.

Загалом передбачено 35 пакетів медичних послуг.

Один із нових пакетів – це «Супровід пацієнтів з туберкульозом на первинній ланці». На цей пакет свої пропозиції подали 532 заклади. Слід зазначити, що не всі сімейні лікарі працюватимуть з пацієнтами із туберкульозом. Таке рішення буде добровільним. Тариф становить 775 гривень на місяць.

Серед пакетів, які виокремили у 2021 році, – лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. Пропозиції на цей напрям подав 61 заклад, серед яких два приватні.

Цю медичну допомогу виділили в окремий пакет, адже пацієнти з такими діагнозами потребують тривалої та дороговартісної медичної допомоги. І трансформація системи охорони здоров’я, яка зараз відбувається, покликана знизити катастрофічні витрати на лікування, які несуть пацієнти з онкологією зі своєї кишені.

Тариф за лікування пацієнта з онкогематологічними чи гематологічними захворюваннями становитиме 54 493 гривні. За лікування дітей заклад отримуватиме втричі більше.

Окремим пакетом, який відділили з амбулаторного, є ведення вагітності в амбулаторних умовах. На цей пакет пропозиції подали 712 закладів, сім із них приватні та дві лікарі-ФОП.

Жінки зможуть обирати, у кого та де спостерігати неускладнену вагітність: у сімейного лікаря чи у гінеколога в жіночій консультації. При цьому місце проживання чи прописки не має значення.

За інформацією Національної служби здоров’я України