Прес-центр7 вересня 2016, 13:09

Статус української мови як єдиної державної буде наповнюватися реальним змістом - Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що єдність країни та консолідація українців як сучасної політичної нації є його головним пріоритетом.

«Статус української мови як єдиної державної буде наповнюватися реальним змістом, але з повагою до прав національних меншин. Вони, як показали події останніх двох років, міцно стоять на позиціях українського державного патріотизму. І держава має це цінувати, причому цінувати високо», - зазначив Глава держави під час виступу у Верховній Раді.

Президент зазначив, що зовнішня загроза прискорила процес формування сучасної української політичної нації на засадах громадянського патріотизму. Соціологічні опитування демонструють високу підтримку в питаннях єдності, соборності, унітарності. «Люди пишаються українським громадянством, державними символами, поважають та шанують українську мову. Євроатлантичний вектор, Євросоюз та НАТО потужно домінують у геополітичних орієнтаціях переважної більшості українців», - додав Глава держави.

Президент зазначив, що війна зняла з порядку денного багато питань щодо ідентифікації чужих і ворожих українським інтересам символів, традицій та культурних кодів. У рамках закону про декомунізацію демонтовано більше тисячі двохсот ідолів Леніна, 26 районів та 987 населених пунктів позбулися комуністичних назв. «Законом відновлено справедливість щодо тих, хто присвятив своє життя боротьбі за самостійність та соборність української держави. Історичну правду у питанні національної пам’яті держава відновила», - наголосив Президент.

Глава держави також підкреслив, що Україна не буде байдуже споглядати за втручанням іншої держави в українські церковні справи: за її спробами використати у своїх інтересах почуття частини українських православних. Президент подякував депутатам за звернення Верховної Ради до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні. «Такий крок був і є необхідним, виходячи із традиції, згідно з якою для Вселенського Патріарха в таких питаннях важливою є думка світської влади. Ми врахували цю традицію, і, сподіваюся, Його Всесвятість нас почув», - сказав Петро Порошенко, нагадавши, що соціологічні опитування свідчать про бажання українців мати єдину помісну автокефальну українську церкву.

«У той же час хочу запевнити, що автокефалія не означає появи державної церкви. В конституційних принципах взаємодії держави з релігійними організаціями не зміниться жодної коми, і свобода совісті нічим, ніким і ні для кого не буде обмежена. Кожен українець має і матиме право вірити в Бога по-своєму і ходити до своєї церкви», - наголосив Президент.

Глава держави також подякував Парламенту за закон, який передбачає збільшення частки україномовних пісень на радіостанціях. Президент нагадав, що звертався до власників та топ-менеджерів деяких телевізійних каналів, де частка української мови неприпустимо мала, з проханням виправити ситуацію. «Сподіваюся, що телевізійна індустрія відреагує на це раніше, ніж ви ухвалите відповідний закон. У такій чутливій сфері свідома саморегуляція — це завжди краще, ніж примус законом, тим більше, що ми жодним чином не зазіхаємо на право телеканалів та радіостанцій мовити російською та іншими мовами для задоволення потреб громадян України», - наголосив Петро Порошенко.

 

http://www.president.gov.ua/news/status-ukrayinskoyi-movi-yak-yedinoyi-d...