Прес-центр30 червня 2017, 16:06

Стихійна торгівля продуктами харчування – загроза епідемічного добробуту населення

З настанням весняно-літнього періоду неодмінно зростає кількість місць стихійної торгівлі продуктами харчування, повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Луганській області.

Цьому сприяє не лише соціально-економічне становище в країні, а й те що громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків.

Несвідома частина громадян надає перевагу продуктам харчування, які реалізують із землі, не замислюючись про якість цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як вони транспортувались.

Нагадуємо, що незаконну торгівлю ніхто не контролює, якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють, а самі продавці працюють з грубим порушенням санітарно-гігієнічних правил (без санітарного одягу, особові медичні книжки відсутні, порушується температурний режим реалізації, зберігання тощо).

Втім, продавати харчові продукти – є правопорушенням. Відповідно до ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення, визначено відповідальність за торгівлю з рук в невстановлених місцях.

Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів – це ринок. Саме там знаходиться державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання.

Питання стосовно припинення діяльності стихійних ринків та інших несанкціонованих місць торгівлі постійно розглядаються на засіданнях Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України, відповідними рішенням якої доручено територіальним органам Національної Поліції в області та органам місцевого самоврядування вжити заходів щодо припинення діяльності стихійних ринків.