Прес-центр1 жовтня 2018, 18:10

Стратегічне партнерство Україна-Канада та його регіональний вимір, – в облдержадміністрації відбулася зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Канади в Україні Романом Ващуком

Питання енергобезпеки регіону, розвитку економіки і залучення іноземних інвестицій, за дорученням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза, обговорив сьогодні, 1 жовтня, його заступник Геннадій Іваненко з Надзвичайним і Повноважним Послом Канади в Україні Романом Ващуком.

Посольство Канади в Україні на зустрічі також представили керівник відділу політики, економіки та культури Руслан Кац, керівник комерційного відділу Адам Барболет, старший експерт відділу політики, економіки та культури Рос Демків. Участь у заході взяли директор Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності облдержадміністрації Денис Денищенко і директор Агенції регіонального розвитку Луганської області Рафаїл Гарєєв. До обговорення долучився Дезмонд Бурк (“Capital Hill Group”).

«Ваш візит, шановний пане Посол, є свідченням великої уваги з боку дружньої нам Канади до Луганщини і України в цілому. Міцні історичні та культурні зв’язки між нашими державами з року в рік укріплюються співпрацею в економічній, оборонній, освітній та іншій сферах. Я щиро сподіваюся, що виходячи із принципів стратегічного партнерства, ми досягнемо значних успіхів на регіональному рівні», – зауважив Геннадій Іваненко.

Він ознайомив гостей із безпековою та соціально-економічною ситуацією у регіоні, акцентував увагу присутніх на тому, що попри збройний конфлікт на території Луганської області фіксується найменша кількість правопорушень в Україні.

Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук зазначив, що Канада зацікавлена у реалізації спільних проектів у багатьох сферах, перш за все це стосується агропромислового комплексу та альтернативних джерел електроенергії: «Підтримка проекту сонячної електростанції в області стане дуже важливим імпульсом для розвитку Луганщини та України загалом. Ми готові всіляко допомагати українським виробникам сількогосподарської продукції, передусім тим, які працюють поблизу лінії розмежування».

Геннадій Іваненко зазначив, що обласна влада вживає усіх можливих заходів у сфері енергобезпеки регіону. З метою під’єднання Луганщини до енергосистеми України почалося будівництво ПС 500 кВ «Кремінська», завершення якого планується до кінця поточного року. Проте важливим є залучення інвестицій у розвиток альтернативних джерел енергії.

«Ми дуже розраховуємо і забезпечимо всебічну підтримку реалізації спільного з канадською компанією DAI Inc проекту будівництва сонячних електростанцій “SOLAR” у Рубіжному. Генеровані ними 150 МВт електроенергії стануть суттєвим кроком до нашої енергобезпеки», – зазначив Геннадій Іваненко.

Адам Барболет сказав, що будівництво сонячної електростанції дасть можливість для відновлення діяльності підприємств регіону та стане важливим поштовхом для подальшого розвитку: «Нова електростанція стане символом, не тільки альтернативних джерел електропостачання, а і нової громадської свідомості, інвестиційної привабливості та змін на краще». 

Наприкінці зустрічі Геннадій Іваненко вручив Роману Ващуку почесну відзнаку «За розвиток регіону».

Довідково

У 2017 році обсяг імпорту канадських товарів до Луганської області 355,1 тис. дол. США.

Основою товарної структури імпорту стали продукти неорганічної хімії, чорні та інші недорогоцінні метали, засоби наземного транспорту та текстильні матеріали.

Перспективним напрямком ділової співпраці підприємств області з Канадою має стати реалізація Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою, яка набула чинності 01 серпня 2017 року.

Угода про вільну торгівлю між Україною і Канадою відкриє безмитний доступ для українських експортерів до 98% ринків товарів. Водночас, з огляду на різний ступінь економічного та соціального розвитку сторони застосовуватимуть принцип асиметричності зобов’язань, що дозволить Україні адаптувати торгівлю з Канадою до нових умов. Відтак, Україна використовуватиме перехідні періоди до повної лібералізації імпортних мит (поступове зменшення мит протягом 8 років до 0 %).

Скасування імпортних мит Канадою дозволить українським виробникам харчової, легкої, хімічної, нафтохімічної та машинобудівної промисловості отримати максимальні переваги на канадських ринках.

Преференції в рамках Угоди діятимуть для товарів, що повністю походять з України, а також товарів, отриманих з використанням сировини і матеріалів, походженням з третіх країн, відповідно до вимог Угоди.