Прес-центр14 вересня 2021, 11:09

Стратегію економічного розвитку Донеччини та Луганщини презентували для міжнародних партнерів

Віце-прем’єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков презентував Стратегію економічного розвитку Донецької та Луганської областей для понад 50 представників посольств та міжнародних партнерів.

Захід відбувся у торгово-промисловій палаті України за участі першого заступника міністра Ростислава Замлинського, радника Віце-прем’єр-міністра Андрія Мирошніченка та президента ТПП в Україні Геннадія Чижикова.

Під час виступу Олексій Резніков наголосив, що Стратегія передбачає запровадження нових інструментів захисту інвестицій, створення системи страхування від воєнних та політичних ризиків, закріплення незмінності умов оподаткування господарської діяльності інвесторів, усунення надмірного регулювання господарської діяльності та  утворення Фонду консорціумного фінансування.

«Наша задача - створити умови на тих територіях, які були б привабливими для інвесторів. Мова йде й про створення належної інфраструктури. Зокрема, сьогодні серйозно розглядається питання будівництва нового аеропорту, який з’єднуватиме Луганську та Донецьку області в безпечній зоні для того, щоб забезпечити в тому числі  і бізнес-авіацію. Стосовно трудового ресурсу, то люди, які живуть в Донецькій та Луганській областях,  хочуть і вміють працювати. Наступний важливий аспект - ринки збуту. Тут все очевидно. Поруч Європа і це дозволяє вже сьогодні реалізовувати ту продукцію, яка буде вироблятися іноземним бізнесом, з території України.  Тому ласкаво просимо! Україна - це Європа, будуйте бізнес, відкривайте підприємства, ми готові забезпечити для цього комфортні умови», - зазначив віце-прем’єр.

У свою чергу, Ростислав Замлинський зазначив, що ціль цієї Стратегії сформувати певну нормативно-правову базу, й виходячи з цього зрозуміти пріоритети, як галузеві, так і інфраструктурні та соціальні.

«Ми розуміємо, що перш за все, бізнес приходить туди, де є розвинена інфраструктура. І тому ми вже почали реалізовувати Стратегію конкретними кроками в цьому напрямку. Якщо говорити про ті інфраструктурні проєкти, які ми вже реалізовуємо на території Донецької та Луганської областей, вони так чи інакше впливають на бізнес. Наприклад, проєкт по розбудові водопостачання в місті Маріуполі чи проєкт, який пов’язаний з розбудовою водопостачання в Луганській області. Зрозуміло, це і будівельні, це ремонтні підряди, поставка будівельних матеріалів, і матеріалів, які використовуються для прокладання водопровідних мереж», - сказав він.

Крім того, за його словами, під час підготовки Стратегії важливим аспектом було врахувати специфіку екологічної та природної ситуації в регіоні та виокремити найбільш інвестиційно привабливі регіони.

«Не секрет, що екологічна ситуація у світі змінюється, приклади минулорічні, коли чотири місяці на Луганщині не було дощу. Саме тому важливо було врахувати екологічну та кліматичну ситуації, оскільки це край, який займається видобутком  кам’яного вугілля,  руди. Там утворені значні природні відвали та терикони. Вони займають великі площі, які після рекультивації можуть бути задіяні в тому чи іншому обороті, сільськогосподарському чи в промисловому. А власне сам терикон вже представляє певний інвестиційний об’єкт. Якщо це породні відвали шахт, які видобувають кам’яне вугілля, там також є ряд металів, наприклад свинцю, а також цей відпрацьований матеріал потім може використовуватись в галузі дорожнього будівництва чи в інших галузях. Це також об’єкт інвестиційної привабливості, а не просто проблема екологічного характеру.  Ми на це подивилися під іншим кутом», - додав Замлинський.

Нагадаємо, що нещодавно відбулася презентація Стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей для президентів системи торгово-промислової палати України з різних регіонів країни.

За інформацією Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України