Прес-центр20 вересня 2016, 11:09

Створення конкурентного ринку тепла в Україні - шлях до зменшення енергетичних витрат та тарифів на комунальні послуги

Держенергоефективності плідно працює над перебудовою ринку теплопостачання з метою створення конкуренції між виробниками тепла. При цьому залучається досвід країн ЄС, які вже пройшли цей шлях. Так, на черговому засіданні профільної Робочої групи, яке відбулося 16 вересня в Агентстві, обговорено досвід Литви у проведенні аукціонів із закупівлі теплової енергії в альтернативних виробників та визначенні «граничної ціни» виробництва теплової енергії.

 

«Україні потрібен такий ринок тепла, умови якого стимулюватимуть виробників зменшувати свої витрати та конкурувати з іншими. Конкурентне середовище, яке потрібно створити, матиме позитивні наслідки: доступ до ринку виробників тепла з відновлюваних джерел енергії, залучення інвестицій, заміщення газу, якісні послуги для споживачів, доступний тариф. І сьогодні ми продовжуємо над цим працювати, ‑ повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, відкриваючи засідання. - Розглянемо надзвичайно важливі питання: визначення граничної ціни на виробництво тепла, від якої повинні відбуватися торги альтернативних виробників, а також формування справедливої та неупередженої схеми проведення аукціонів».

 

У ході наради Діана Корсакайте, керівник Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», презентувала процедуру проведення аукціонів із закупівлі теплової енергії та визначення «граничної ціни» на її виробництво у Литві.

 

За її словами, саме проведення аукціонів є ключовою умовою забезпечення дієвої конкуренції у сфері виробництва тепла, стимулювання використання тепла, виробленого з відновлюваних джерел, а також забезпечення права споживачів на отримання найдешевшої теплової енергії.

 

Діана Корсакайте пояснила, що максимальна ціна виробництва теплової енергії для проведення аукціону щомісячно визначається Оператором ринку та оприлюднюється у ЗМІ. Незалежні виробники формують свої пропозиції щодо продажу теплової енергії за ціною, що не перевищує максимальну ціну.

 

«За результатами проведення аукціону Оператором ринку закуповується теплова енергія за найнижчими цінами та формується ціна (тариф) на теплову енергію для кінцевих споживачів, виходячи із середньозважених тарифів на виробництво теплової енергії. Якщо ціна на виробництво теплової енергії однакова у різних виробників, то Оператор ринку закуповує її за такими пріоритетами: вироблена накогенераційних установках з відновлюваних джерел, вироблена на котельнях з відновлюваних джерел, вироблена на когенераційних установках з викопного палива, вироблена на котельнях з викопного палива», ‑ наголосила Д. Корсакайте.

 

За результатами обговорення членами Робочої групи було вирішено взяти за основу досвід Литовської Республіки щодо проведення аукціонів і визначення «граничної ціни» для виробників теплової енергії та використати його при створенні концепції впровадження конкурентних умов у сфері виробництва теплової енергії в Україні, а також вивчити глибше досвід Литви щодо формування «граничної ціни» на основі Методики формування тарифів на виробництво теплової енергії.

Довідково

Участь у засіданні взяли фахівці Держенергоефективності, представники народних депутатів України, органів виконавчої влади, громадських організацій, підприємств теплоенергетики, експерти.

 

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=249328970&cat_id...