Прес-центр8 квітня 2021, 16:04

Створення національного театру та школи: про що мріють роми Луганщини

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська провела зустріч з представниками обласної громадської організації «Ромаї дума» з нагоди відзначення Міжнародного дня ромів.

«Це день особливої уваги до проблем ромської спільноти. Сьогодні всі органи влади повинні ще раз проаналізувати, що ми робимо, що вже зроблено, і що необхідно зробити для того, щоб представники ромської спільноти відчували себе рівноправними громадянами в суспільстві. Розуміли та відчували, що вони мають рівні права та свободи з іншими національними меншинами», – сказала на початку Катерина Безгинська.

Під час наради було обговорено, що саме необхідно зробити, щоб національна меншина почувала себе комфортно в регіоні.

Зокрема, йшлося про профілактичні заходи інформування ромів сімейними лікарями,  доступ до медичних та соціальних послуг, забезпечення права на працю, забезпечення прав дітей ромів на освіту, обмеження жінок ромської національності у сфері праці в період пандемії тощо.

Керівникам департаментів, які брали участь у нараді, доручено посилити інформаційно-просвітницьку роботу серед населення задля недопущення дискримінаційних проявів щодо ромів, подолання стереотипів у суспільстві та засудження випадків використання мови ворожнечі та агресивних висловлювань щодо ромів.

Окремо зупинилися на обговоренні рекомендацій спеціальної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Віктора Іванкевича «Вплив пандемії COVID-19 на ромську громаду в Україні», яка була надіслана до всіх органів виконавчої влади, в тому числі до облдержадміністрації.

Учасники домовилися про подальші кроки співпраці. По-перше – комунікація влади з національними меншинами, по-друге, вирішення проблем освіти, медицини, працевлаштування тощо. 

Та головне, задля збереження національної ідентичності громади, будуть поновлені на порядку денному питання створення ромського театру та школи.

Крім того Катерина Безгинська взяла участь у засіданні міжвідомчої робочої групи з питань захисту прав і свобод ромської меншини в Україні у режимі відеоконференцзв՚язку, де були присутні Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, виконуюча обов’язки Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, заступник голови моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Бенджамін Моро, представники національних меншин, міжнародні та національні експерти у галузі захисту прав національних меншин, а також представників громадських організацій. На заході було обговорено важливість консолідації зусиль задля сприяння захисту прав і свобод ромської меншини в Україні.