Прес-центр16 вересня 2020, 11:09

Створити робочі місця з конкурентною заробітною платою і відродити сильні громади – серед цілей Стратегії економічного розвитку Луганської та Донецької областей

Про це журналістам розповіли представники Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, які на цьому тижні перебувають з робочою поїздкою у двох областях.

Як повідомив радник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Андрій Мирошніченко, розробка Стратегії економічного розвитку Луганської та Донецької областей триває.

Ця робота була розпочата із зустрічей з представниками місцевої влади, бізнесу і громадськості. Зокрема, такі заходи відбулися та заплановані у Попасній, Сєвєродонецьку, Старобільську тощо.

«Ми розробимо програму перетворення цих областей у території пріоритетного розвитку з особливими режимами інвестиційної діяльності, на що й направлена Концепція», – наголосив він.

У жовтні Концепція буде затверджена Урядом, після чого упродовж півроку затвердять Стратегію разом із пакетом законопроєктів, необхідних для її реалізації. Про це повідомила генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Марта Бухтіярова.

«Наш підхід – створити робочі місця з конкурентною заробітною платою та умови для існування сильних громад, постійного наповнення місцевих бюджетів, сталого розвитку регіону. Тобто, ці умови будуть вигіднішими у порівнянні з іншими областями та країнами. Якщо ми підвищимо рівень життя населення до такого, щоб на Луганщину усі хотіли їхати і вкладати гроші, тоді й набагато легше буде вести перемовини щодо повернення тимчасово окупованих територій», – зазначив Андрій Мирошніченко.

Він наголосив, що у інвесторів на Луганщині з’являться можливості окупити вкладені кошти за умов, що мають бути створені. Крім того, має надходити ініціатива з боку місцевого бізнесу, а держава повинна розвивати інфраструктуру та відповідати за рівень екології.

Серед перших кроків такої підтримки – надійне забезпечення водопостачанням усієї Луганщини, будівництво залізничної гілки, що з’єднає північні райони області зі всеукраїнської мережею, відбудова доріг та інше.

А невдовзі в облдержадміністрації заступник голови ОДА Наталія Романенко провела зустріч разом з представниками Міністерства та бізнес-кіл регіону. Під час заходу підприємцями були озвучені проблемні питання розвитку бізнесу в регіоні. Найголовнішими тезами, які були озвучені – це соціально-економічні наслідки бойових дій та складнощі з налагодженням інвестиційного клімату на Луганщині.

Наталія Романенко наголосила, що тільки спільними зусиллям вищих державних органів, обласної влади, представників бізнесу та активних громадян, Луганську область чекатимуть позитивні зміни.