Прес-центр28 жовтня 2020, 10:10

Суб’єкти малого підприємництва Луганщини у поточному році отримали кредити за пільговими відсотками більше ніж на 40 мільйонів

В області діє 23,6 тис. суб’єктів малого та середнього підприємництва (далі – МСП) або 99,97 % від загальної кількості суб’єктів підприємництва.

У МСП зайнято 86,4 тис. осіб, що становить 28,4 % до загальної кількості зайнятих працівників в регіоні або 89,6 % до загальної кількості зайнятих в підприємництві.

Частка обсягу реалізованої продукції (товарів, послуг) середніми та малими підприємствами (без урахування фізичних осіб – підприємців) у загальному обсязі реалізованої продукції регіону склала 76,5 % (31,8 млрд грн).

Підтримати бізнес спрямовані заходи Регіональної цільової програми розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва на 2018-2020 роки.

Крім того, підприємці Луганщини брали участь у державній програмі «Доступні кредити 5-7-9 %». Протягом лютого-вересня суб’єкти малого підприємництва отримали кредити за пільговими відсотками
на суму 40,2 млн грн.

У рамках реалізації заходів Програми створювались сприятливі умови для розвитку підприємництва.

В регіоні діяло 19 центрів надання адміністративних послуг. Протягом 9 місяців через центри суб’єкти господарської діяльності та громадяни отримали 250,5 тис. адміністративних послуг.

Підтримкою підприємництва займалися 9 бізнес-центрів, Луганське відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств та 43 громадські об’єднання підприємців. При місцевих органах влади створені та діють 17 консультативно-дорадчих органів з питань розвитку підприємництва.

В регіоні реалізується п’ять донорських проєктів підтримки МСП. Зокрема, проєкт «Програма Європейського Союзу для Сходу України» виконується Німецьким державним банком розвитку (KFW) за фінансової підтримки Європейського Союзу. В рамках цього проєкту реалізується програма «FinancEast», мета якої – відновлення фінансування інвестиційних проєктів суб’єктів мікро, малого та середнього підприємництва (ММСП) Донецької та Луганської областей через банківські та лізингові установи. Реалізацію програми забезпечує Фонд розвитку підприємництва (ФРП). Фінансову підтримку у вигляді субсидій і компенсацій отримали (на 01.10.2020) 63 суб’єкти ММСП Луганської області для реалізації 75 інвестиційних проєктів на загальну
суму 98,8 млн грн.

Реалізація Програми сприяла створенню в області нових робочих місць. За інформацією органів місцевого самоврядування та райдержадміністрацій протягом 9 місяців за рахунок МСП створено 2 456 нових робочих місць.