Прес-центр6 вересня 2021, 14:09

Сучасний ЦНАП поблизу КПВВ «Станиця Луганська» планується відкрити восени

Сьогодні мешканці Луганщини отримують адміністративні послуги у 106 місцях доступу: 20 центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП), 77 віддалених робочих місцях та дев’яти мобільних ЦНАПах, де працює 150 адміністраторів.

У першому півріччі 2021 року було надано 155 тис. адміністративних послуг, з них в електронному вигляді –  майже 9 тис.

Доступ до державних послуг у сучасному, цифровому та прозорому форматі є одним з факторів привабливості життя громад.

У ЦНАПах надаються найбільш популярні адміністративні послуги: реєстрація місця проживання, державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та бізнесу, із земельних питань, послуги соціального характеру, паспортні послуги тощо.

Паспортні послуги надаються через 14 ЦНАПів, комплексна послуга єМалятко – через 12.

Разом із тим у ЦНАПах Лисичанської та Сєвєродонецької міських військово-цивільних адміністрацій запроваджено послугу з видачі та обміну посвідчення водія.

В області планується створення ще шести ЦНАПів: в Коломийчиській, Шульгинській, Широківській сільських та Лозно-Олександрівській, Нижньодуванській і Білолуцькій селищних громадах.

Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України проводяться заходи зі створення у селищних та сільських територіальних громадах сучасних сервісних центрів з надання населенню адміністративних, пенсійних, соціальних, банківських послуг, послуг зв’язку тощо.

Такий пілотний проєкт із впровадження подібного центру, в якому буде розміщено й ЦНАП, реалізується в Шульгинській сільській громаді. Планується, що його відкриття відбудеться у вересні.

Крім того, наразі  у рамках реалізації Програми розвитку ООН з відновлення та розбудови миру, що фінансується Європейським Союзом, здійснюються ремонтні роботи приміщення в смт Станично-Луганське загальною площею  711 кв. м, де буде розміщено сучасний ЦНАП. Він знаходитиметься на відстані 700 м від КПВВ «Станиця Луганська».

Орієнтовний термін відкриття цього ЦНАПу – жовтень цього року.

Нагадаємо, 9 років тому, 6 вересня прийнятий Закону України «Про адміністративні послуги», який визначає правові засади реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб у сфері надання адміністративних послуг.

Завдяки цьому Закону в Україні створювалася та розвивається мережа центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). На 1 липня 2021 року в країні кількість місць доступу до адміністративних послуг становила 2337. З них: 984 – ЦНАПи, 105 – територіальні підрозділи, 1224 – віддалені робочі місця адміністраторів та 24 – мобільні ЦНАПи.

Наданням послуг займається близько 6 тис. адміністраторів.