Прес-центр26 травня 2022, 11:05

Свириденко: інтеграція до ЄС стане «наріжним елементом економічного відновлення України»

Для України важливо мати повний доступ на ринок Євросоюзу, без квот і тарифів, без логістичних обмежень. Перші кроки щодо лібералізації торгівлі вже зроблені.

Про це заявила перша віцепрем'єр-міністерка України – міністерка економіки Юлія Свириденко за результатами зустрічей з представниками світових держав та організацій на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Свириденко, зокрема, провела зустріч з єврокомісаром з питань економіки Паоло Джентілоні, з яким говорили про інтеграцію до Європейського Союзу, що «буде наріжним елементом економічного відновлення України».

«Вже найближчим часом ми розраховуємо отримати статус держави-кандидата на членство в ЄС», – ще раз підтвердила міністерка економіки України.

У Давосі вона також зустрілася з міністеркою зовнішньої торгівлі Нідерландів Лісьє Шрайнемахер, якій подякувала за військову, фінансову та гуманітарну підтримку. Нідерланди допомагатимуть Україні у зборі інформації та підготовці рекомендацій щодо питань санітарного та фітосанітарного контролю.

«Сьогодні ми налагоджуємо взаємовигідне партнерство, маємо спільне бачення ролі і пріоритетів в світовій торгівлі, реалізуємо широкі можливості для розвитку товарообігу», –  розповіла Свириденко.

У післявоєнній допомозі зацікавлена і Республіка Корея, досвід якої стане в нагоді Україні у сфері промислової модернізації.

«Про це говорили з представником Офісу президента країни На Кьон-вон. Корея – один із провідних світових виробників електромобілів і наша держава має намір збільшити їх постачання, аби частково перевести транспорт на альтернативні джерела енергії», – підкреслила міністерка.

Окрім того, Україна очікує відповідь щодо можливого приєднання до Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD). Це питання в тому числі обговорювалося з міністром торгівлі Коста-Рики Мануелем Товаром Ріверою.

Нагадаємо, раніше Юлія Свириденко закликала міжнародних партнерів негайно запровадити повне ембарго на імпорт та експорт з рф.

#ЮліяСвириденко #Давос #економіка #ЄС #російськаАгресія