Прес-центр22 липня 2021, 21:07

Такі візити дозволяють мобілізувати підтримку міжнародного співтовариства у подальшому звільненні непідконтрольних територій, – Дмитро Кулеба Міністру зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини в Станиці Луганській

Делегація Угорщини у рамках робочого візиту на чолі з Міністром зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петером Сійярто у супроводі Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та голови облдержадміністрації Сергія Гайдая відвідала Луганщину 22 липня.

Вони, зокрема, оглянули КПВВ у Станиці Луганській, який зараз відновлюють по прикладу пункту пропуску «Щастя».

«Своїми діями ворог хоче безповоротно роз'єднати Луганщину. До пандемії мільйони людей перетинали КПВВ в усіх точках і це руйнувало російський міф про громадянську війну. Президент та Уряд України продовжують боротися за людей, які вимушені були залишитися на окупованій території», – наголосив Дмитро Кулеба, спілкуючись із Петером Сійярто.

Він висловив вдячність угорському колезі за цей візит – важливо, що Петер Сійярто побував тут як і в якості керівника МЗС Угорщини, так і голови Комітету Міністрів Ради Європи. Це перший візит такого рівня у зону проведення ООС.

«Позиція Президента Зеленського полягає в тому, щоб високоповажні гості з-за кордону особисто бачили ті нещастя, які принесла Росія на нашу землю. А також ті зусилля, що докладає українська влада, аби допомогти жителям окупованих територій. Для нас важливо, що Угорщина підтримує територіальну цілісність України», – додав Міністр закордонних справ України.

Дмитро Кулеба акцентував, що такі візити дозволяють мобілізувати підтримку міжнародного співтовариства у подальшому звільненні непідконтрольних територій, вирішенні актуальних проблем громадян по обидві сторони лінії розмежування.

«Головуючи у Раді Європи, ми робимо все залежне для допомоги Україні. Зокрема, щодо виконання домовленостей, досягнутих під час засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську», – зазначив Міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

На питання, як Україна втримує потужну російську пропаганду, голова Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай відповів, що за останні два роки зроблено багато чого, щоб жителі непідконтрольних територій, які перетинають КПВВ, відчули величезні зміни: «Люди бачать відбудовані дороги, відремонтовані школи, дитсадки, лікарні тощо. Повертаючись, вони спілкуються з рідними і сусідами та розвіюють російські міфи про Україну. Саме тому відкриття нових КПВВ штучно стримується з того боку».

У свою чергу, Міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини розповів про гуманітарну допомогу, яку надає Угорщина. Зокрема, це стосується сільської лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини у сусідньому Валуйському, відремонтовану в минулому році Гуманітарною місією «Проліска» та облаштовану медичним обладнанням за фінансової підтримки Уряду Угорщини.

Втім, журналістів, звісно, цікавила й позиція Уряду стосовно ймовірного запуску «Північного потоку-2», про що вони й запитали Дмитра Кулебу: «Вчора, як кажуть, гра не завершилася – ми продовжуємо відстоювати національні інтереси України за цим напрямом. Попереду ще сертифікація, страхування «Північного потоку-2» тощо. Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, вчора ми ініціювали відповідні консультації. Вони мають проводитися для дотримання принципів справедливості і безпеки в разі розвитку тих чи інших енергетичних проєктів. Для прикладу, ми запитаємо, яким чином бачать наші партнери імплементацію домовленостей, щоб вони не ослаблювали енергетичну безпеку нашої країни та центральної Європи загалом».