Прес-центр9 листопада 2016, 11:11

Там, де говорять музи, – гармати мовчать

Сьогодні в Україні відзначають прекрасне свято –  Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва.

Це свято тих, хто щоденно плекає українську культуру, національні традиції та звичаї. Вони по-справжньому подвижники своєї праці: незважаючи ні на що, зберігають та поповнюють скарбницю національної духовності, культурних надбань минулого та сучасності.

Останніми роками для луганських працівників культури це свято набуло особливого значення. Адже після початку військової агресії проти нашої країни, після тимчасової втрати контролю української влади над частиною області, сфера культури зазнала певних втрат.

Але ж восени 2014 року облдержадміністрація ініціювала велику гуманну справу – відновити роботу обласних закладів культури на нашій українській території області.

Були переміщенні Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр, Луганська обласна філармонія, Луганський обласний центр народної творчості, Луганська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О.М. Горького.

Начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації Аліна Адамчук згадує: «Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр почав свою роботу з трьома акторами, а за півроку вже було підготовлено шість прем’єрних вистав. Сьогодні в театрі працює майже 100 працівників, з яких 42 належать до художньо-артистичного складу».

«Я не можу стримати сліз, коли згадую історію про нашого музиканта з симфонічного оркестру обласної філармонії. Залишаючи захоплену рідну землю, він взяв із собою лише скрипку. Й так добрався до Сєвєродонецька», – додає вона.

За останній рік для ренесансу української культури на Луганщині було зроблено, мабуть більше, ніж за останні десятиріччя.

Юрій Гарбуз постійно наголошує, що сьогодні, коли в наш дім прийшла війна, культура для нього один із пріоритетів діяльності – на рівні з питаннями безпеки та соціально-економічного розвитку.  

Сьогодні на Луганщині працює 16 установ культури і мистецтв обласного підпорядкування, шість з котрих – переміщені. А ще 338 публічних бібліотек, 297 клубів, 29 шкіл, 14 музеїв естетичного виховання тощо.

Наприклад,  у цьому році на капітальний   ремонт   Луганського   обласного   академічного українського музично-драматичного театру з обласного та державного бюджетів виділено 57040,284 тис. грн, для повноцінної роботи      симфонічного академічного оркестру Луганської обласної філармонії придбані духові та ударні інструменти на суму 885,50 тис. грн за рахунок того ж обласного бюджету, на капітальний ремонт сцени і концертного залу Сєвєродонецького обласного музичного училища ім. С.Прокоф’єва – 1499,90 тис. грн.

Це лише частина того, що робиться для розвитку культурної сфери Луганщини.

Слід згадати про наших талановитих акторів, музикантів, режисерів, хореографів, які своїм мистецтвом, творчістю підкорюють не тільки вітчизняні, але й сцени за межами України.

А скільки було започатковано мистецьких акцій та проектів лише в цьому році! Перший Фестиваль української національної іграшки та гри – це було дивовижне свято з вшанування споконвічних національних традицій, обрядів, української культури.

Тоді Юрій Гарбуз, який завітав до Фестивалю, сказав: «Це свято покликане з’єднати минуле та майбутнє в одну духовну скарбницю. Ми його проводимо для відродження, розвитку та збереження нашої народної культури, яка буде завжди об’єднувати нас навколо любові до України. Я впевнений, що незабаром прийде час, коли в цьому святі братимуть участь і луганчани, які сьогодні проживають на тимчасово окупованих територіях».

Сьогодні обласна влада приділяє розвитку сфери культури області величезну увагу. «Засобами мистецтв та культури ми робимо усе можливе, щоб на луганській землі якомога скоріше наступив мир. Сьогодні наші захисники – це перший фронт. Але я бажаю, щоб культура стала нашим єдиним фронтом. Назавжди!» – наголосила начальник управління культури, національностей  та релігій облдержадміністрації Аліна Адамчук.